ΕΛΛΑΔΑ

Το πλήρες σχέδιο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Το πλήρες σχέδιο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το κοινό σχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων παρουσίασαν σήμερα Δευτέρα τα δύο υπουργεία.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Παιδείας, η οποία διαμόρφωσε ειδικό πόρισμα τον Μάιο του 2016.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Προβλέπεται να παρέχεται η εκπαίδευση εντός των δομών φιλοξενίας, επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Παράλληλα, θα παρέχονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων εντός των δομών φιλοξενίας, από ΜΚΟ και άλλους φορείς.

Πρωτοβάθμια και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2016-2017) θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις απογευματινές ώρες (2-6 μ.μ.) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας. Στόχος της Πολιτείας είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και η σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, έπειτα από ένα διάστημα προετοιμασίας.

Στις τάξεις υποδοχής θα παρέχονται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, με στόχο, είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος, είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής, έχουν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των παιδιών και η διαθεσιμότητα αιθουσών στα κοντινά σχολεία. Επίσης, έχει προβλεφθεί η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών, που θα προσληφθούν με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία και των πρόσθετων εξόδων για την καθαριότητα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Διευκρινίζεται ότι το παραπάνω μοντέλο θα ακολουθηθεί στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, αλλά σε διαμερίσματα ή άλλους χώρους σε αστικά κέντρα, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

Παιδιά άνω των 15 ετών και ενήλικες

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τα παιδιά άνω των 15 ετών θα έχουν τη δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα λύκεια. Σημειώνεται ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους.

Για τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την παροχή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλους ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών των προσφύγων εντός των δομών φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ