ΕΛΛΑΔΑ

Καμπάνα Ιερώνυμου σε Τσίπρα: Έρχεται ρήξη Πολιτείας - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

Καμπάνα Ιερώνυμου σε Τσίπρα: Έρχεται ρήξη Πολιτείας - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Αυστηρό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το μάθημα των θρησκευτικών έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη διδασκαλία των θρησκευτικών και ρίχνοντας "το γάντι" στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών είναι «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα»: «Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος για το θέμα των θρησκευτικών και όχι χρονοδιάγραμμα 10 ή 5 ημερών «αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες με αφορμή τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών «καλεί τον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό να αντισταθεί στην κυβερνητική φαλκίδευση των ανθρωπίνων - ατομικών δικαιωμάτων του».

Οι θεολόγοι κάνουν προσωπική επίθεση στον υπουργό Παιδείας για τις αλλαγές που προωθεί στο μάθημα των θρησκευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι στον γκεμπελικής εμπνεύσεως προσηλυτισμό των μαθητών στην πολυθεΐα της πολυθρησκείας».

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της Ιεραρχίας που θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου. Ήδη τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και μετέφεραν την αγωνία θεολόγων και δασκάλων για τις αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ