ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέουν τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέουν τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία
Reuters/Eurokinissi

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά και τις καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Αυτή την φορά το προεδρείο του συνδικαλιστικού τους οργάνου, το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει συγκρουστεί με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη για τα όσα καταγγέλλει, δίνει στην δημοσιότητα λίστα με τα προβλήματα που υπάρχουν, σε έναν ευαίσθητο τομέα, στα Ογκολογικά Νοσοκομεία.

Όπως καταγγέλλουν, τα εξειδικευμένα αυτά νοσοκομεία είναι «γυμνά» από μηχανήματα, απαραίτητα για την θεραπεία των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες, να φτάνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Με την νόσο όμως να μην περιμένει αλλά να εξελίσσεται.

Με τους καρκινοπαθείς, τελικού σταδίου, εκτός θεραπείας να μην εισάγονται στα Ογκολογικά Νοσοκομεία.
Πολλά παλαιά μηχανήματα ακτινοθεραπείας (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας καθώς στα ταμεία των νοσοκομείων δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την συντήρηση αλλά ούτε και για την επισκευή τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, η αναλογία Γραμμικών Επιταχυντών –ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα- και πληθυσμού παγκοσμίως, είναι 1 ανά 200.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα όμως είναι 1 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε γιατρούς, με αποτέλεσμα όπως λέει το προεδρείο του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, να εφημερεύουν πολλά νοσοκομεία χωρίς ογκολόγους γιατρούς.

Ακτικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»

Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που αγγίζουν το 50%, είχαν ως αποτέλεσμα να συγχωνευτούν η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική και η γυναικολογική με τη θωρακοχειρουργική κλινική!

Οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται αφού πρέπει να περιμένουν 1,5 μήνα για να μπουν σε ακτινοθεραπεία. Ενώ όσοι είναι στο τελικό στάδιο, εκτός θεραπείας, δεν εισάγονται.

Την στιγμή που το Ίδρυμα Νιάρχου έκανε δωρεά έναν Γραμμικό επιταχυντή, ο οποίος δεν παραδίδεται επειδή δεν πληρείται ο όρος της δωρεάς που προβλέπει έτοιμο χώρο υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένο τμήμα, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα.

Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από λίγα χρόνια και θα μπορούσε να ανακουφίσει πολλούς ασθενείς, δεν λειτουργεί.

Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν όλη την ημέρα και η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φτάνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017.

Μεγάλη όμως είναι η αναμονή και για να εισαχθεί κάποιος στο νοσοκομείο.

Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν.

Όλα αυτά τα προβλήματα η ΠΟΕΔΗΝ τα αποδίδει στις 493 κενές οργανικές θέσεις.

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Ένα Ακτινοθεραπευτικό Μηχάνημα (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επισκευή κοστίζει 200.000 ευρώ και χρήματα στο ταμείο του νοσοκομείου δεν υπάρχουν.

Ο ένας από τους δυο γραμμικούς επιταχυντές, λόγω παλαιότητας, θα αντικατασταθεί με την Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου αφού όμως διαμορφωθεί ειδικός χώρος και υπάρξει στελέχωση.

Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες φτάνει τον 1,5 μήνα.

Την στιγμή που το «Θεαγένειο» εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι γραμμικοί επιταχυντές, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Λάρισας βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας.

To σύνολο των κενώνοργανικών θέσεων είναι 351.

• Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος

• Είναι χαλασμένο το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας)

• Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό

• Το Pet-scan που αποκτήθηκε πρόσφατα, λειτούργησε με δωρεές για 4 μήνες και στην συνέχεια σταμάτησε καθώς δεν υπάρχει ραδιοφάρμακο δίχως να ξέρουμε πότε θα ξαναλειτουργήσει

• Συγχωνεύτηκε η Γναθοχειρουργική κλινική με την ΩΡΛ γιατί δεν υπάρχει κανένας γιατρός.

• Συγχωνεύτηκαν οι χειρουργικές κλινικές Β΄ και Γ’ λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή

• Καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα.

• Η υποχρηματοδότηση προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους διότι το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν μπορεί να προμηθευτεί άλλα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία και να τα κουβαλούν μαζί τους με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

  • Το Τμήμα Πρόληψης έχει κλείσει
  • Το Γαστρεντολογικό Ιατρείο υπολειτουργεί
  • Η Γυναικολογική κλινική και το Τμήμα Μαστού λειτουργούν 3 ημέρες την εβδομάδα αντί για 5.

Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»


Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αγγίζουν το 40% με αποτέλεσμα να εφημερεύει μέχρι το μεσημέρι.

Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες.

Λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις όπως Μαγνητικές και Αξονικές τομογραφίες αγγίζουν τον 1 μήνα.
Η Αιματολογική κλινική, δεν λειτουργεί. Εξαιτίας αυτού δεν λειτουργεί η μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών και τα μηχανήματα είναι ακόμη με τις ζελατίνες από το εργοστάσιο.

Γενικό Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


Διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς, είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα.
Οι ασθενείς εξυπηρετούνται στο 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (το οποίο είναι κλειστό) με το προσωπικό του Νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.

Και σε αυτό το νοσοκομείο έχει εγκριθεί δωρεά σύγχρονου στοχευμένου Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος από το Ίδρυμα Νιάρχου αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το λειτουργήσει.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ο ένας γραμμικός επιταχυντής που υπάρχει είναι συχνά εκτός λειτουργίας.
Οι Ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο ένας γραμμικός επιταχυντής παλαιού τύπου δεν συντηρείται σωστά και βγαίνει συχνά εκτός λειτουργίας.

Οι Ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται ή στο Θεαγένειο ή σε νοσοκομεία της Αττικής ή σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Το προεδρείο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι υπάρχουν και λίστες αναμονής στα χειρουργεία που ξεπερνούν το ένα έτος λόγω της έλλειψης προσωπικού και αναλώσιμων υλικών.
Ενώ πολλά χειρουργεία, όπως τονίζουν δεν γίνονται επειδή δεν είναι υπάρχουν κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ αλλά και για πολλά περισσότερα, «Το ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» - χρησιμοποιώντας μια έκφραση του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού υγείας- θα συνεχίσει όπως λένε τον δρόμο του.

Έτσι την Πέμπτη στις 6 Οκτωβρίου δίνουν ραντεβού στις 7 το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ – Λεωφόρος Μεσογείων στο ύψος του Παπάγου- για να περάσουν από όλα τα δημόσια νοσοκομεία του κέντρου και να καταλήξουν στο Υπουργείο Υγείας. Θα κάνουν δηλαδή μια πορεία 10 χιλιομέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ