ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Αποχώρηση Καλογρίτσα μετά το "όχι" για παράταση

Τηλεοπτικές άδειες: Αποχώρηση Καλογρίτσα μετά το "όχι" για παράταση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο τοπίο των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η πλευρά Καλογρίτσαέκανε γνωστό ότι αποχωρεί από τη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικών αδειών, μόλις απορρίφθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης το αίτημά της να δοθεί παράταση 48 ωρών για να καταβάλει την πρώτη δόση για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Έτοιμος να καταβάλει δόση προκειμένου να κατοχωρώσει τηλεοπτική άδεια δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης

Με ανακοίνωσή του ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δηλώνει ότι αποχωρεί από την προσπάθεια οριστικής απόκτησης τηλεοπτικής άδειας «για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται».

Ο μέχρι σήμερα υπερθεματιστής προσθέτει ότι θα προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του «παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει».

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματός του για παράταση από την γενική γραμματεία Ενημέρωσης, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξή των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί». Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Σαββίδης και Κοντομηνάς οι επιλαχόντες

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του επιχειρηματία Ι. Καλογρίτσα από τη διεκδίκηση μίας εκ των τεσσάρων δημοπρατηθέντων τηλεοπτικών αδειών, σειρά για διεκδίκηση άδειας, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, έχουν οι επόμενοι κατά σειρά επιλαχόντες, οι οποίοι είναι το επιχειρηματικό σχήμα Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη και στη συνέχεια ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά. Στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ο Ιβάν Σαββίδης είχε καταθέσει ποσό 61, 5 εκατ. ευρώ και το σχήμα του Alpha ποσό 61 εκατ. ευρώ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη, πρώτου επιλαχόντα στον διαγωνισμό, ο οποίος δήλωσε πως είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε την πρώτη δόση, εφόσον μας δοθεί το δικαίωμα να αποκτήσουμε την τηλεοπτική άδεια.

Την ίδια ώρα, θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού θέτει ο Alpha, με τον νομικό σύμβουλο του καναλιού να υποστηρίζει ότι σε όλα τα δωμάτια των υποψηφίων υπήρχαν κάμερες στην πόρτα εισόδου-εξόδου, εκτός από αυτό του υιού Καλογρίτσα.

Κατέβαλαν τις δόσεις οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές

Τη Δευτέρα το πρωί το επιχειρηματικό σχήμα του ομίλου ΑΝΤ1 κατέβαλε το ποσό των 25.300.000 ευρώ που του αναλογεί ως πρώτη δόση και κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από δύο ακόμη υπερθεματιστές, τους κ.κ. Αλαφούζο και Μαρινάκη.

Tην Παρασκευή η πλευρά Αλαφούζου κατέβαλε στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πλευρά Μαρινάκη, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ (συνολική προσφορά 73,9 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

Νέες αποκαλύψεις για δανειοδοτήσεις και φοροδιαφυγή

Μετά τις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, τα στοιχείαφοροδιαφυγής, τις δανειοδοτήσεις από την Αttica Bank, αλλά και αυτές σχετικά με τοΠόθεν Έσχες, στο φως βγήκαν καταιγιστικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα, πατέρα του τέταρτου υπερθεματιστή, που σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ το 2014 είχε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό με όριο ανάληψης 10 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2015 ο ίδιος λογαριασμός ανεβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ και λίγες μέρες αργότερα, «εκτοξεύεται» στα 100 εκατ. ευρώ, κίνηση για την οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά αιτιολόγησης στα αρχεία και στα έγγραφα της τράπεζας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μία μέρα πριν την παραπάνω «εκτόξευση» η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει ήδη μια γενναία ανοικτή πιστοληπτική γραμμή και παίρνει άλλο ένα δάνειο 20 εκατ.ευρώ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παίρνει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 19,5 εκατ.δεκαετούς διάρκειας για να αναχρηματοδοτήσει το πρώτο.

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, πως ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγος του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερα από 11 χρόνια, σύμφωνα με το πόρισμα του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου.

Την ώρα που στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είχαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στις φορολογικές τους δηλώσεις δήλωναν ακόμη και μηδενικά εισοδήματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν ακόμη και επιστροφή φόρου. Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διορία των υπερθεματιστών για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα, λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ερχόμενη Παρασκευή, κατά την οποία οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα αποφανθούν σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ