ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για κατάρρευση της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας από τον εμπνευστή της

Συναγερμός για κατάρρευση της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας από τον εμπνευστή της
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ - Eurokinissi

Για άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό προειδοποιεί ο εμπνευστής της (συμφωνίας) και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελας Μέρκελ για το προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στη Welt ο αυστριακός Γκέραλντ Κνάους εκτιμά πως «εάν δεν καταφέρουμε επιτέλους να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει».

Ο διευθυντής, μεταξύ άλλων, της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ΕSI), μιλά για ακαμψία των Ευρωπαίων ως προς την αποστολή των απαραίτητων υπαλλήλων στην Ελλάδα για να προχωρά γρηγορότερα η διαδικασία της χορήγησης ασύλου.

«Η Ευρώπη παίζει αυτόν τον καιρό ρώσικη ρουλέτα. Όσο ακόμα διαρκεί η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας είναι ένα δώρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ», λέει ακόμη και αποκαλύπτει πως η έλλειψη προοπτικής οδήγησε μόλις 50 ανθρώπους στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.

«Οι πρόσφυγες στην Τουρκία διαπιστώνουν όμως το εύθραυστο της συμφωνίας και από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο διπλασιάστηκαν. (...) Οι πρόσφυγες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι τελικά και τόσο μικρές οι πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και -έστω με κάποια καθυστέρηση- να συνεχίσουν μετά προς τον βορρά. Αν σκεφτεί κανείς ότι από την αρχή της ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πέρασαν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα 15.000 πρόσφυγες και επαναπροωθήθηκαν μόνο 580, είναι λογικό».

Κατά τον Κνάους βασικά σημεία της συμφωνίας λειτουργούν ανεπαρκώς και οι Σύροι πρόσφυγες έχουν ενημερωθεί πως δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην Τουρκία. Άλλωστε και η Αθήνα και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εντοπίσει κενά στους κανόνες προστασίας τους στην τουρκική χώρα.

Κομβικής σημασίας τώρα είναι να μπορέσει η ΕΕ να πείσει την Τουρκία να βελτιώσει την διαδικασία παροχής ασύλου ώστε να διευκολύνει και τους πρόσφυγες και την Ελλάδα στην επαναπροώθηση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ