ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη κι αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν

ΟΑΕΔ:  Τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη κι αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας έχει σαν στόχο το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην οποία παραβρέθηκε και η διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, θα προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται και η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας που είναι 200 ευρώ το μήνα και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.

Η Μαρία Καραμεσίνη ενημέρωσε για ορισμένες βασικές δραστηριότητες του ΟΑΕΔ και ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.

Προγράμματα για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ.

Το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.

Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινούν από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι πρώτη πιλοτική εφαρμογή καθώς μέχρι τώρα δεν συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος, για εργασία στην κατάλληλη θέση.

Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δεν θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stage τα οποία επαναλαμβάνονταν επί χρόνια. Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης εργασιακής εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.

2406252

Μαρία Καραμεσίνη/Πηγή:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σημείωσε ακόμη ότι τέθηκε ως όρο, να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.

Μέχρι στιγμής οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί. Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους τρεις επιλογές για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει.

Επιδότηση απασχόλησης ανέργων 30-49 ετών

Επίσης ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα που θα αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης ανέργων ηλικίας 30 έως 49 ετών με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η διευκόλυνση να μην ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης για τρεις μήνες μετά το τέλος της επιδότησης, η οποία ισχύει για τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Έτσι δεν θα αποτρέπεται η πρόσληψη με επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.

Πρόγραμμα επιδότησης ανέργων άνω των 50 ετών

Επίσης το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα, όταν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων τη ΕΕ για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με την μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται. Θα υπάρχουν βέβαια, οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Στο παραπάνω πρόγραμμα αλλά και σε όλα τα προγράμματα αναζήτησης ανέργων για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν με κλειδάριθμο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ και εκεί θα έχουν δυνατότητα μέχρι 10 επιλογές ανέργων που ταιριάζουν και να κάνεις επιλογή μετά από ιντερβιού. Μέσα θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη βιογραφικά και τα προσόντα των ανέργων.

Το σύστημα αναζήτησης είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη και έτσι κάθε νέα αναγγελία πρόσληψης στο Εργάνη διαγράφει αυτομάτως τον άνεργο από το σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ κι έτσι δεν θα υπάρχουν άστοχες επιλογές.

School-to-work programmes

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι, ιδιαίτερη σημασία δίνει το ΕΕΑ στην θεσμοθέτηση της προγραμματισμένης προετοιμασία των νέων (school-to-work programmes) που ετοιμάζονται για την αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος προσαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και να μη δημιουργούνται αρνητικές διαθέσεις στις προσλήψεις, λόγω του ζημιογόνου χρόνου προσαρμογής.

«Η κρίση έπληξε όλη την οικονομία και την κοινωνία. Όμως πιο βαριά έπληξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν και δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων έκλεισαν προσθέτοντας ανέργους στον ΟΑΕΔ και επαγγελματίες αναπόγραφους ανέργους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ανεργία εκτοξεύθηκε βγάζοντας εκτός εργασίας σχεδόν το ¼ του εργατικού δυναμικού και στερώντας από τη χώρα και το ΑΕΠ, σε μια κρίσιμη στιγμή, τον πλούτο που θα μπορούσαν να παράγουν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την άσκηση αποτυχημένων πολιτικών τόσο από την τρόικα (όπως αποτυπώθηκαν στα μνημόνια) και όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, όσο και από λάθος επιλογές των κυβερνήσεων στους τομείς της φορολογίας, της αγοράς και της χρηματοδότησης.

Στην κυβέρνηση και σε όλους εμάς, πέφτει η μεγάλη ευθύνη να βρούμε τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να διευρύνομε την απασχόληση» κατέληξε ο πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ