ΕΛΛΑΔΑ

PLOFKRAAK: Η νέα «αγαπημένη» μέθοδος των ληστών

PLOFKRAAK: Η νέα «αγαπημένη» μέθοδος των ληστών
Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Η έκρηξη που σημειώθηκε σε ΑΤΜ υποκαταστήματος τράπεζας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού τα ξημερώματα της Δευτέρας, ήταν το πιο πρόσφατο κρούσμα ληστείας με τη μέθοδο PLOFKRAAK.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κλοπές, στη Λάρισα, στον Λευκώνα Σερρών, αλλά και στο Μενίδι, με τα ΑΤΜ των τραπεζών να γίνονται κομμάτια από ισχυρές εκρήξεις. Στην περίπτωση δε των Σερρών, μαρτυρίες κάνουν λόγο για ταχύτατους κι επαγγελματίες δράστες, που δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 120 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσουν τη... δουλειά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες φορούσαν μαύρα ρούχα και δεν μπόρεσαν να γίνουν αντιληπτοί από ορισμένους κατοίκους που στο άκουσμα της έκρηξης βγήκαν στα μπαλκόνια για να δουν τι είχε συμβεί.

Αντίστοιχη έκρηξη σε ΑΤΜ είχε σημειωθεί και τον Ιούλιο του 2014 στο Μενίδι, με τους δράστες να φεύγουν χωρίς λεία, αφού δεν κατάφεραν να ανοίξουν το σημείο του μηχανήματος που βρίσκονται οι κασετίνες με τα χρήματα. Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, βρήκαν ένα ηλεκτρικό καλώδιο πυροδότησης του μηχανισμού και ένα κατσαβίδι.

2563115

Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Ήταν ακόμη ένα περιστατικό ληστείας με τη μέθοδο PLOFKRAAK, η οποία είναι ιδιαίτερα... διάσημη σε Ιταλία και Γερμανία.

2563111

Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Οι ληστές, συνήθως βάζουν στο στόχαστρό τους ΑΤΜ που βρίσκονται σε κιόσκια ή έξω από καταστήματα. Συνδέουν φιάλες υγραερίου με λάστιχα ποτίσματος, το οποίο απλώνουν και τοποθετούν την άκρη του μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ από την οποία βγαίνουν τα χρήματα, κολλημένο μαζί με ηλεκτρικό καλώδιο που έχουν «γυμνωθεί» οι δύο άκρες του.

2563118

Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Στη συνέχεια ανοίγουν τη στρόφιγγα της μπουκάλας υγραερίου διοχετεύοντας αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ, ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη του ΑΤΜ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΑΤΜ να ανατινάσσεται, εκσφενδονίζοντας το σημείο που βρίσκονται οι κασετίνες με τα χρήματα.

2563120

Πηγή: Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο σημείο της συγκεκριμένης μεθόδου, είναι η διοχέτευση της κατάλληλης ποσότητας υγραερίου στο εσωτερικό του ΑΤΜ, καθώς η μεγαλύτερη κάνει «χαρτοπόλεμο» τα χρήματα, ενώ η μικρότερη δεν ανοίγει καθόλου τον χώρο που φυλάσσονται τα χρήματα.

Πηγή: FONH.GR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ