ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ: ο «μεγάλος» ασθενής και τα χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα

ΕΣΥ: ο «μεγάλος» ασθενής και τα χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Ασθενής προσήλθε στην εφημερία με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία). Άκρως επείγον περιστατικό. Κρίθηκε από τους αγγειοχειρουργούς ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν θα αντέξει την ταλαιπωρία, να μεταφερθεί για αξονική τομογραφία στο Αμαλία Φλέμιγκ, καθ’ ότι είχε εσωτερική αιμορραγία. Χειρουργήθηκε στα τυφλά από τους αγγειοχειρουργούς του νοσοκομείου, χωρίς να γνωρίζουν ποιό είναι το αγγείο που αιμορραγεί. Ευτυχώς ήταν τυχερός και σώθηκε. Ήταν φυσικά και άριστοι στη δουλειά τους οι αγγειοχειρουργοί.»

Αυτή η περιγραφή είναι από το προεδρείο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την οδύσσεια ενός ασθενούς που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Σισμανόγλειο και δεν υπήρχε αξονικός τομογράφος για γίνει ακριβής διάγνωση προτού εισαχθεί στο χειρουργείο.

Όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι περισσότεροι αξονικοί τομογράφοι στο ΕΣΥ είναι παλαιοί και πολλές φορές εκτός λειτουργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να γίνονται μπαλάκι από το ένα εφημερεύον νοσοκομείο στο άλλο είτε να καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν από την τσέπη τους συμμετοχή 20 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ να χρεώνεται με πάνω από 50ευρώ για κάθε αξονική.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση πολλά Ιδρύματα της χώρας προσφέρονται να δωρίσουν στα δημόσια νοσοκομεία, ιατρικά μηχανήματα, όμως τα νοσοκομεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζουν. Για παράδειγμα:

Το Ίδρυμα Νιάρχου θέλει να δωρίσει επτά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, όμως η διαδικασία δεν προχωρά γιατί δεν υπάρχουν έτοιμοι χώροι υποδοχής και το κατάλληλο προσωπικό.

Ας δούμε την λίστα με τα χαλασμένα μηχανήματα όπως την έδωσαν στην δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Γ.Ν. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

Αν και είναι νοσοκομείο κορμού, δηλαδή συμμετέχει κανονικά στις εφημερίες διαθέτει δύο αξονικούς τομογράφους, οι οποίοι είναι εκτός λειτουργίας.

Γ.Ν.ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος. Οι ασθενείς μεταφέρονται για εξέταση σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ

Ακριβώς ίδια εικόνα και σε αυτό, το οποίο θεωρητικά καλύπτει και το νοσοκομείο της Έδεσσας. Ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος, έτσι οι ασθενείς μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γ.Ν.ΚΙΛΚΙΣ

Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες του μήνα, λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολόγων. Οι ασθενείς μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε ιδιωτικά κέντρα.

Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ο μαστογράφος είναι χαλασμένος εδώ και πολλούς μήνες.

Γ.Ν.ΙΚΑΡΙΑΣ

Δεν υπάρχει αξονικός. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας ώστε να μπορούν να διασωληνώσουν ασθενείς αν και υπάρχει αναισθησιολόγος. Έτσι γίνεται αεροδιακομιδή και όσοι ασθενείς είναι σε βαριά κατάσταση μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

1548841 1

πηγή: EUROKINISSI/Β.ΦΙΛΗΣ

Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Δεν λειτουργεί το PET SCAN διότι δεν υπάρχουν ραδιοφάρμακα εδώ και τρεις μήνες. Το ένα από τα τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας.

Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Ο στεφανιογράφος λόγω παλαιότητας και κακής συντήρησης είναι συχνά εκτός λειτουργίας, το ίδιο και έντεκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Καταγγέλλουν επίσης ότι η λίστα αναμονής για χειρουργείο είναι τεράστια.

Π.Γ.Ν.ΑΤΤΙΚΟΝ

Ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος εδώ και δύο χρόνια ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε αναπνευστήρες και χειρουργικά υλικά.

Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ

Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ακατάλληλα τα αναισθησιολογικά μηχανήματα και τα μόνιτορ χειρουργείου.

Μ.Ε.Θ: Ακατάλληλοι αναπνευστήρες και μόνιτορ.

Γαστρεντερολογικό: ακατάλληλα ενδοσκόπια.

Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ

Πέντε χειρουργικά τραπέζια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν διότι έχουν χαλάσει ενώ δεν λειτουργούν και οι προβολείς των χειρουργείων.

ΕΙΔ.ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΜΕΤΑΞΑ

Δεν έχει μαγνητικό τομογράφο. Ο νέος αξονικός τομογράφος που είναι δωρεά, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μ.Ε.Θ: Η μονάδα λειτουργεί σήμερα με αναπνευστήρες του 1989 δηλαδή με τους ίδιους από την ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου. Έτσι συχνά υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα.

Μονάδα εγκαυμάτων: Λείπουν μόνιτορ καθώς τα περισσότερα έχουν χαλάσει. Συχνά προβλήματα υπάρχουν και με τους αναπνευστήρες την στιγμή που το τμήμα λειτουργεί χωρίς εφεδρικούς.

Χειρουργείο: Τα χειρουργικά τραπέζια είναι παλιάς τεχνολογίας, με συχνές βλάβες και πολλές φορές καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να κάνουν επιδιορθώσεις. Φορητά ακτινοσκοπικά μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας με πολλά προβλήματα.

Αναισθησιολογικό: Τα μηχανήματα επισκευάζονται με μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης χρημάτων.

Αξονικός: Παλιάς τεχνολογίας, συχνά εκτός λειτουργίας.

1895231

πηγή: EUROKINISSI

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Χειρουργείο: Συχνές βλάβες στους οκτώ προβολής οροφής.

ΤΕΠ: Λειτουργούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χρειάζονται δύο χειρουργικά κρεβάτια, μηχάνημα αερίων, καρδιογράφος, απινιδωτής

Αποστείρωση: Απαραίτητο ένα πλυντήριο.

Αίθουσα τοκετών: Απαραίτητος ένας νέος καρδιοτοκογράφο. Εξωτερικό Ιατρείο Γυναικολογικής: Χρειάζεται έναν μηχάνημα υπερήχων.

Αιμοδοσία & Εργαστήρια: Τουλάχιστον τρεις φυγόκεντρους για να αντικαταστήσουν τον παλιό εξοπλισμό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ο αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας πάνω από 13 έτη. Θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέας γενιάς τομογράφο 16 τομών. Δύο απλά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν κατά διαστήματα λόγω συχνών βλαβών. Από τα δύο φορητά ακτινολογικά που υπάρχουν, λειτουργεί μόνο το ένα.

Απαραίτητο το Ακτινοσκοπικό C-Arm μηχάνημα για το χειρουργείο. Στην χειρουργική κλινική είναι απαραίτητη η πλήρης λαπαροσκοπική κολώνα.

Στο Εξωτερικό Ιατρείο του Νευρολογικού χρειάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφος -μυογράφος.

Στο Εξωτερικό Ιατρείο του Οφθαλμιατρικού είναι απαραίτητη η σχισμοειδής λυχνία και ο πλήρης εξοπλισμός. Επίσης χρειάζεται η εγκατάσταση αναισθησιολογικού μηχανήματος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος παλιάς τεχνολογίας, 20 ετών στον οποίο δεν γίνεται σωστή συντήρηση. Τα δυο παλιά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν με πολλά προβλήματα. Ο υπέρηχος είναι χαλασμένος τον περισσότερο καιρό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν συντηρείται σωστά, επισκευάστηκε με μεταχειρισμένη λυχνία από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Λειτουργοί μόνο ο ένας κλίβανος αποστείρωσης, ο δεύτερος χρειάζεται ανταλλακτικά αλλά ο κωδικός την συντήρηση δεν έχει μέσα λεφτά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ

Τα χειρουργικά κρεβάτια μετρούν πάνω από 30 χρόνια και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Ο αξονικός τομογράφος είναι παλιάς τεχνολογίας. Ο μαστογράφος, δεν λειτουργεί εδώ κι έναν μήνα έχει χαλάσει η λυχνία.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό μηχάνημα.

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος, όπως και το μηχάνημα οστικής πύκνωσης.

Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

Καρδιολογική Κλινική: Το μηχάνημα με το οποίο γίνεται το τεστ κοπώσεως εδώ και ένα χρόνο είναι χαλασμένο, το ίδιο και ο μαγνητικός τομογράφος.

ΠΑΝ.ΝΟΣ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ψηφιακός μαστογράφος από το Μάρτιο του 2016 που εγκαταστάθηκε υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργεί τρεις φορές το μήνα για 30 περιστατικά το μήνα.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα βγουν και πάλι στον δρόμο στις 3 Νοεμβρίου.

Αυτή την φορά Το Καραβάνι της Υγείας θα ξεκινήσει από το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας στις 7 το πρωί θα περάσει απ' όλες τις Υγειονομικές Μονάδες της πόλης, κάνοντας μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, για να καταλήξει στη Γέφυρα του ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ, την οποία θα αποκλείσουν συμβολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ