ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ξεκινάει σήμερα Σάββατο η διάθεση

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Ξεκινάει σήμερα Σάββατο η διάθεση
Eurokinissi

Στη διάθεση του κοινού είναι από σήμερα, Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τιμή του θα είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με τα περσινά του επίπεδα, με το λίτρο να φτάνει τα 92 λεπτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, την αντίστοιχη περίοδο του 2015 το λίτρο κόστιζε 83 με 85 λεπτά.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και η αύξηση του ΦΠΑ είναι από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση.

Ακόμη και όσοι λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσουν, όπως δείχνουν τα δεδομένα, λιγότερα λίτρα απ’ ότι έκαναν στο παρελθόν. Επίδομα δικαιούνται 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητα χαμηλής αξίας. Θα λάβουν από 37,5 έως και 625 ευρώ.

Συγκεκριμένα δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το επίδομα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον έγγαμο δικαιούχο, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων.

Σήμερα ξεκινά και η διάθεση του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης. Η περίοδος διάθεσης ολοκληρώνεται την 30η Απριλίου.

Η απειλή να μείνουν χωρίς πετρέλαιο χιλιάδες νοικοκυριά στη μέση του χειμώνα και φέτος μεγαλώνει καθώς όλοι θα πρέπει να προπληρώσουν τον «μαύρο χρυσό» και να λάβουν το επίδομα στις αρχές του καλοκαιριού. Ακόμη η αδυναμία πρόβλεψης της διάρκειας και έντασης του χειμώνα θα αναγκάσει πολλούς να αγοράσουν το πετρέλαιο στις υψηλότερες τιμές του.

Το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ για τους άγαμους και 625 ευρώ για τους παντρεμένους στην Α’ ζώνη που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.

Στις περιοχές της Β’ Ζώνης, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, το επίδομα θα φτάσει στα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Η Γ’ ζώνη όπου και οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, θα λάβει 160 ευρώ για κάθε άγαμο και 200 ευρώ για τους έγγαμους. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Τέλος στα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο φτάνουν οι τιμές για την Δ’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ