ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρο Προσφύγων Καβάλας: «Φιλοξενείται» και ...Ηπατίτιδα Α

Κέντρο Προσφύγων Καβάλας: «Φιλοξενείται» και ...Ηπατίτιδα Α
EUROKINISSI

«Σε 30 χημικές τουαλέτες καθώς και σε 40 χημικές ντουζιέρες διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη καθαριότητας (ύπαρξη ανθρώπινων περιττωμάτων τόσο στις χημικές τουαλέτες όσο και στα χημικά ντους) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης, αύξησης του κινδύνου εμφάνισης μεταδοτικών νοσημάτων στο χώρο προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στη Ν. Καβάλα του δήμου Παιονίας ενώ παράλληλα αναδυόταν έντονη δυσοσμία από τους χώρους υγιεινής».

Αυτό είναι απόσπασμα από την έκθεση υγειονομικού ελέγχου που έγινε πριν από ένα μήνα στο χώρο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στη Νέα Καβάλα, του Κιλκίς.

Οι συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες. Άνθρωποι οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν από την φρίκη του πολέμου και διέσχισαν το Αιγαίο με κίνδυνο της ζωής τους, ζουν ανάμεσα στα περιττώματα και στα σκουπίδια με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κιλκίς, να νοσήσουν από Ηπατίτιδα Α.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι: «Στον περιβάλλοντα χώρο ενώ υπήρχαν τοποθετημένοι κάδοι απορριμμάτων αστικού τύπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάσπαρτων απορριμμάτων (όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικοί κενοί περιέκτες τροφίμων, χάρτινοι χυμοί και τρόφιμα) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.»

Untitled design 52

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Κιλκίς παραθέτουν επίσης και τα εξής στοιχεία:

  • Τον Ιούνιο ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α σε όλη την χώρα ήταν 15.
  • Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα σημειώθηκαν 29 κρούσματα στον καταυλισμό της Νέα Καβάλας όπου φιλοξενούνται περίπου 1.700 άτομα.

Τα 8 νέα κρούσματα Ηπατίτιδας Α, την τελευταία εβδομάδα, αφορούν παιδιά ηλικίας από 2 έως 13 ετών, τα οποία εισήχθησαν και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς.

«Από τον Ιανουάριο το σωματείο εργαζομένων επανειλημμένα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έξαρση αυτών των νόσων λόγω κακών συνθηκών υγιεινής. Δυστυχώς μετά από κάποιους μήνες επιβεβαιωθήκαμε», λέει στο CNN Greece o γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης και συμπληρώνει ότι θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί όλοι και οι πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα κατά την είσοδο τους στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κιλκίς εκφράζουν την ανησυχία τους και για τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 14/10/2016, παρουσία φιλάθλων, σε γήπεδο στη Νέα Καβάλα μεταξύ προσφύγων από την Συρία και το Ιράκ.

Οι παίχτες ήταν από τα κέντρα φιλοξενίας Χέρσου και της Νέας Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα αυτός ο φιλικός αγώνας έγινε στο πλαίσιο ενός τουρνουά που περιλαμβάνει και την συμμετοχή τοπικών ερασιτεχνικών ομάδων.

«Όλα τα κρούσματα είναι από το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας και το ανησυχητικό για εμάς είναι ότι εν μέσω της έξαρσης της νόσου διοργανώνεται ένας αγώνας και φέρνουμε υγιείς πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Χέρσου και τους ανακατεύουμε με εν δυνάμει ασθενείς» τονίζει o γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ