ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα - νέο επεισόδιο σήμερα για το ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες: Το ΣτΕ ανέτρεψε τα δεδομένα - νέο επεισόδιο σήμερα για το ΕΣΡ
Eurokinissi

Νέα δεδομένα στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών προέκυψαν το βράδυ της Τρίτης μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της διευρυμένης διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας να προχωρήσει στην εξέταση της συνταγματικότητας ή όχι του νόμου Παππά, κάνοντας έτσι αποδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Η απόφαση πάρθηκε με ευρεία πλειοψηφία 16-9 και παρά την αντίθετη άποψη του εισηγητή ενώ αν το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου όλη η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών θεωρείται άκυρη.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη διάσκεψη και είχε προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να κριθούν τα Συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί από τους δικηγόρους των τηλεοπτικών σταθμών.

Ωστόσο, το έμφραγμα που υπέστη δικαστής του ΣτΕ, Αρ. Βώρος, ο οποίος νοσηλεύεται σε εντατική μονάδα, πυροδότησε τις συζητήσεις για αναβολή της σημερινής διάσκεψης.

Παράλληλα, έγινε γνωστό, ότι το αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης που θα κρίνει τις τηλεοπτικές άδειες, ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής, είναι σε αναρρωτική άδεια, καθώς έσπασε το πόδι του στην Κρήτη όπου βρισκόταν και δεν συμμετείχε στις τρεις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Τελικώς η Ολομέλεια ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθη σε πολύ φορτισμένο κλίμα λόγω της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων για δικαστή που συμμετέχει στη διάσκεψη. Η δημοσιοποίηση αυτή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από δικαστικούς όσο και από πολιτικούς κύκλους οι οποίοι συνέδεσαν το περιστατικό με τη διεξαγωγή της χθεσινής διάσκεψης.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αποτροπιασμός για τη διολίσθηση των δημοσίων ηθών

Σε ανακοίνωσή τους οι Εισαγγελείς και Δικαστές της χώρας εκφράζουν ανησυχία και αποτροπιασμό για την υπόθεση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων του δικαστή ενώ κάνει λόγο για απόπειρα εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία

Τέλος εν συνεχεία της χθεσινής παραγγελίας του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών.

Τελευταία απόπειρα συγκρότησης του ΣτΕ

Την ίδια ώρα για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να γίνει μια τελευταία προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ.

Είχε προηγηθεί το θρίλερ με την μεταμεσονύχτια απόσυρση της τροπολογία του Νίκου Παππά η οποία προέβλεπε κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια εντός πέντε ημερών από την έναρξη λειτουργίας των «αδειούχων» αλλά και ποινές φυλάκισης, πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης θα παρουσιάσει νέα πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με την Νέα Δημοκρατία, πάντως, να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει αν δεν αποσυρθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά.

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κοινοβουλευυτικό ρεπορτάζ σε περίπτωση που κια υατή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος προκειμένου να καταγγείλει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται να πάρει το λόγο και να απαντήσει.

Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την επαναφορά ή όχι της τροπολογίας που κατέθεσε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ