ΕΛΛΑΔΑ

Τουσκ - Γιούνκερ διαπιστώνουν εντυπωσιακή πτώση στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Τουσκ - Γιούνκερ διαπιστώνουν εντυπωσιακή πτώση στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα
REUTERS/Vincent Kessler

Για εντυπωσιακή πτώση στους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα, έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, οι δύο άντρες έκαναν αναφορές στον απολογισμό της περασμένης εβδομάδας 20-21 Οκτωβρίου, που έδειξε την κατακόρυφη πτώση.

Οι μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται πως έπεσαν κατά 98%, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ. Ο κ. Γιούνκερ με τη σειρά του απέδωσε τη μεγάλη αυτή πτώση στα νούμερα στην επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

«Γι' αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εξακολουθήσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ακόμη έκανε λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση στο καθεστώς του ευρωπαϊκού ασύλου, αλλά και στον μηχανισμό του Δουβλίνου. Αυτά για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα.

Αναφορικά με το θέμα της καταπολέμησης των αιτιών της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία δηλαδή.

Σε δηλώσεις ευρωβουλευτή που επέρριπτε στον Ντόναλντ Τουσκ αδιαφορία για τα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα ο ίδιος απάντησε:

«Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές. Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ