ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση που είχαν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το ΣτΕ οι ανώτατοι δικαστές έκριναν αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός με πλειοψηφία 14 ψήφων ενώ 11 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας. Η απόφαση επί της ουσίας αναγνωρίζει την πλήρη αρμοδιότητα του ΕΣΡ στην όλη διαδικασία αδειοδότησης και ως εκ τούτου η διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής δηλώσεις αναμένεται να κάνει από το Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και νέα δεδομένα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βάλει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πρώτο στην ατζέντα τους και μάλιστα, ενόψει ανασχηματισμού, κρίσιμη θεωρείται η απόφαση και για το μέλλον του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Η τηλεοπτική αγορά αναμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη μέρα της απόφασης καθώς τα κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν επιβεβαίωσε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, θα επιλεγόταν μια μέση λύση η οποία θα προέβλεπε ένα μικρό χρονικό περιθώριο προσαρμογής για την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος Παππά θα πρέπει να καταργηθεί, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά ενώ όσα επιχειρηματικά σχήματα έλαβαν άδεια με τη διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος Παππά θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ