ΕΛΛΑΔΑ

Δημ. Αβραμόπουλος: Δεν είναι μόνη η Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Δημ. Αβραμόπουλος: Δεν είναι μόνη η Ελλάδα στο μεταναστευτικό
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟY

Διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της στο μεταναστευτικό και πως η Ευρώπη είναι κοντά της έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της στο μεταναστευτικό και πως η Ευρώπη είναι κοντά της έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα με θέμα το Μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξήρε το έργο που έχει γίνει στη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας "όπως και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να κάνει το πρώτο hotspot, θα αρχίσει να λειτουργεί καταρχήν στην Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη προέλευση προσφύγων. Γιατί όπως γνωρίζετε, από την πλευρά της Ελλάδος το 80% είναι πρόσφυγες, δηλαδή αυτοί που δικαιούνται, και με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα είναι χώρα όπου τη φιλοξενία την έχει στο DNA του ο Έλληνας. Έχει υποχρέωση να αναλάβει το μέρος της δικής της ευθύνης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρώπης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων".

«Όλοι αναγνωρίζουμε πλέον ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα. Το είχαμε πει και παλαιότερα. Τώρα όμως είναι ακόμη πιο ουσιαστικό και πιο αναγκαίο. Δεν έχει εγκαταλειφθεί η Ελλάδα στο έλεος αυτής της κατάστασης που αντιμετώπισε όλο αυτό το χρόνο ή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν νωρίτερα είχαν στηθεί και λειτουργήσει τα hotspots», είπε.

Μιλώντας ειδικότερα για τα «hotspots» διευκρίνισε ότι «δεν είναι ούτε κέντρα κράτησης, ούτε κέντρα φιλοξενίας, είναι μεικτές υπηρεσίες οργάνων της ΕΕ όπως η FRONTEX, o ΕΑSO για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, η EUROPOL για θέματα ασφαλείας και η EUROJUST ώστε να προστατεύονται πλήρως τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό και σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Χθες είδαμε στην Ιταλία με τον κ. Asselborn να λειτουργεί το πρώτο hotspot στην Λαμπεντούζα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Στη συνέντευξη μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλο, ήταν και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.

Στο έργο του Έλληνα υπουργού μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά λέγοντας: "Θα ήθελα να επισημάνω τον εποικοδομητικό και χρήσιμο ρόλο του υπουργού Μετανάστευσης κ. Μουζάλα, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου που ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς όλη η προεργασία που είχε γίνει στο στάδιο αυτό παίρνει την πιο συγκεκριμένη μορφή ως προς τις εφαρμογές της πολιτικής που πρέπει να συνοδεύσουν το πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα".

Και συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος: "Σήμερα μετά από αυτήν την πολύ ουσιαστική και σημαντική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και έβγαλε συμπεράσματα,όπως τα είπε πρωτύτερα ο κ. Μουζάλας, κινούμαστε πλέον με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς προς τα εμπρός. Τόσο στο κομμάτι της υποδομής και της οργάνωσης υποδοχής όσο και στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης της Ελλάδος. Ήδη 33 εκατομμύρια έχουν κατατεθεί και θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότης παράλληλα με την εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει".

Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς στο μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και με την παρουσία τόσο του Δημήτρη Αβραμόπουλου όσο και του κ. Asselborn.

Στη συνέχεια μαζί με τον κ. Asselborn, ο κ. Αβραμόπουλος μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο όπου αμφότεροι είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ