ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Στα άκρα Δήμος, κάτοικοι και πρόσφυγες μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις

Χίος: Στα άκρα Δήμος, κάτοικοι και πρόσφυγες μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις

Ο Δήμαρχος φωνάζει για άμεση εκκένωση της Σούδας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Χίο αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας εξαντλήθηκαν και οι πρόσφυγες, κοιμήθηκαν για δεύτερο βράδυ, εκτός καταυλισμού, στην υγρασία της θάλασσας, με 6 βαθμούς Κελσίου. 

Το βράδυ της Πέμπτης, δύο αλληλέγγυοι κι ένας μετανάστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου μετά τα άγρια επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας. Ακροδεξιοί, πέταξαν μολότοφ στο κέντρο φιλοξενίας και έκαψαν τις σκηνές των προσφύγων, που βρήκαν αργότερα καταφύγιο στην ιχθυόσκαλα.

3

Η ώρα ήταν περίπου 9.30, όταν από τα τείχη του κάστρου που βρίσκεται περιμετρικά του καταυλισμού της Σούδας, εκτοξεύτηκαν δύο βόμβες μολότοφ και ο καταυλισμός πήρε αμέσως φωτιά. Σε κατάσταση πανικού, οι πρόσφυγες πήραν μαζί τους μόνο τα απαραίτητα, κι αναζήτησαν καταφύγιο στην ιχθυόσκαλα, μακριά από τον φλεγόμενο καταυλισμό.

Η είδηση της ρίψης των μολότοφ έφτασε στα αυτιά των πολιτών που, εκείνη την ώρα, πραγματοποιούσαν πορεία για το Πολυτεχνείο. Μία ομάδα αλληλέγγυων, αποσπάστηκε από την πορεία με σκοπό να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Μολότοφ αλλά και κροτίδες συνέχισαν να πέφτουν στον καταυλισμό από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου.

1

Οι αλληλέγγυοι συνάντησαν τους πρόσφυγες στην ιχθυόσκαλα. Λίγη ώρα μετά, δύο από αυτούς, στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε ασφαλέστερο σημείο, δέχθηκαν επίθεση 30 ατόμων που τους έβρισαν και τους ξυλοκόπησαν. Οι δυο αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της πόλης

Αλέξανδρος Παναγιωτάκης: Στο νοσοκομείο με κατάγματα στα πλευρά και στα πόδια μετά από επίθεση ακροδεξιών

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης τραυματίστηκε στα πλευρά και στα πόδια. Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, μίλησε στο CNN Greece για τα επεισόδια στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας, το βράδυ της Πέμπτης.

MYTILINH copy

«Συναντήσαμε περίπου 150 μετανάστες στην ιχθυόσκαλα όπου βρήκαν καταφύγιο για να γλυτώσουν από τις επιθέσεις των ακροδεξιών. Δύο άτομα αποσπαστήκαμε από την ομάδα. Πήγαμε να φέρουμε τα αυτοκίνητα για να μεταφέρουμε τους μετανάστες σε ασφαλέστερο σημείο. Συναντήσαμε δύο περιπολικά τους εξηγήσαμε που πηγαίνουμε και μας άφησαν να περάσουμε. Λίγα μέτρα μετά, μας επιτέθηκε μία ομάδα 30 περίπου τραμπούκων λεκτικά και σωματικά. Μας έριξαν κάτω και άρχισαν να μας κλωτσάνε και να μας βρίζουν.Σταμάτησαν μόνο όταν εμφανίστηκε η διμοιρία των ΜΑΤ. Εμένα με χτύπησαν στα πλευρά και στα πόδια, η κοπέλα ήταν ημιλιπόθυμη. Μεταφερθήκαμε αμέσως στο νοσοκομείο»

Όπως λέει ο κ. Παναγιωτάκης, τα επεισόδια στο νησί εντάθηκαν μετά την επίσκεψη των κυρίων Κασσιδιάρη και Λαγού, που φανάτισαν όλους όσοι εναντιώνονται στην παρουσία των μεταναστών στο νησί. Η ομάδα των αλληλέγγυων έχει προχωρήσει ήδη σε μηνύσεις κατά των ακροδεξιών.

1 copy copy

Βασικό αίτημα των αλληλέγγυων της Χίου είναι οι πρόσφυγες να απεγκλωβιστούν από το νησί. Τονίζουν, όμως, πως το διάτημα που θα παραμείνουν στη Χίο, θα πρέπει να μεταφερθούν σε χώρους στεγασμένους και συνθήκες βιώσιμες. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους ακροδεξιούς να κάνουν πάρτι γύρω από τον καταυλισμό» λέει ο Αλέξανδρος Πναγιωτάκης.

Ο καταυλισμός της Σούδας, βρίσκεται στον ιστό της πόλης. Έτσι οι πρόσφυγες ζουν πολύ κοντά στον ντόπιο πληθυσμό.Ο κ.Παναγιωτάκης περιγράφει την καθημερινότητα στο νησί.Όπως λέει:

«Υπάρχουν περιστατικά μικροπαραβατικότητας που προκαλούν αίσθημα φόβου στους πολίτες και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται οι ακροδεξιοί. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά αλλά δεν λύνονται με φωτιές στις σκηνές των προσφύγων. Και εδώ πρέπει και η αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Άμεση εκκένωση της Σούδας ζητάει ο Δήμαρχος Χίου

Ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, επικοινώνησε με το Υπουργό Γιάννη Μουζάλα, αμέσως μετά τα επεισόδια και του ζήτησε την άμεση εκκένωση της Σούδας.

4 copy

«Ζήτησα από τον Υπουργό την άμεση εκκένωση της Σούδας. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν πρόκειται να αδειάσει η Σούδα με μαζική μεταφορά ανθρώπων προς την Αθήνα γιατί έτσι θα σπάσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»

Ο κύριος Βουρνούς που βλέπει το νησί του να επωμίζεται μία μεγάλη ευθύνη μετά τη συμφωνία του Μαρτίου, τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από το Υπουργείο και την κυβέρνηση χωρίς να μπαίνει στη μέση ο Δήμος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ευθύνη της Ευρώπης.

«Εμείς αυτά που θέλαμε να γίνουνε τα έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα πια δεν υπάρχει χρόνος. Κι εδώ υπάρχει και μία σοβαρή ευθύνη της ευρωπαικής επιτροπής»

τόνισε ο δήμαρχος.

Παντελής Φύκαρης: Τελείωσαν οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας

Ο δημοσιογράφος του "Politis Chios", Παντελής Φύκαρης, είδε νωρίς το πρωί τους μετανάστες να κοιμούνται στην ιχθυόσκαλα.

5

«Συνάντησα περισσότερους από 150 μετανάστες. Κυρίως οικογένειες, μητέρες με μικρά παιδιά. Κοιμόντουσαν με έναν υπνόσακο μόνο, δίπλα στην θάλασσα, με 6 βαθμούς κελσίου. Από ότι μου είπαν, φοβούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό και σκέπτονται να μείνουν στην ιχθυόσκαλα».

Όπως λέει ο κ. Φύκαρης, από την αρχή του προσφυγικού, η τοπική κοινωνία είχε βάλει πραγματικά πλάτη. Το κλίμα όμως αρχίζει σιγά σιγά να αναστρέφεται αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις.

Κώστας Αντύπας: «Και άγγελοι να ήταν με αυτές τις συνθήκες θα επαναστατήσουν»

Ο Κώστας Αντύπας, ο εκπρόσωπος των γιατρών του κόσμου στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας, τόνισε πως όταν οι μολότοφ έπεσαν στις σκηνές των προσφύγων και η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη, ωστόσο, διευκρίνισε ότι μικρά ή μεγάλα επεισόδια γίνονται καθημερινά. «Μία φορά μας έσπασαν το κοντέινερ και δύο φορές το κάψανε» επισημαίνει. Σε σχέση με τα συχνά επεισόδια, ο κύριος Αντύπας αναφέρει χαρακτηρίστηκα: «Εμείς, σαν γιατροί του κόσμου ζητάμε την ασφάλειά μας. Την οποία όμως δεν μπορεί να μας διασφαλίσει κανένας. Ούτε το κράτος με τις δομές του, ούτε η αστυνομία».

Ο γιατρός του Κόσμου, θυμάται το καλοκαίρι, όταν οι μετανάστες διανυκτέρευαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, τις νοικοκυρές που προσφέρουν φαγητό και ρούχα στις οικογένειες των μεταναστών. «Το κλίμα αυτό έχει αλλάξει άρδην», λέει ο γιατρός. «Η τοπική κοινωνία κουράστηκε».

kos

«Και άγγελοι να είναι με αυτές τις συνθήκες θα επανασττήσουν», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι οι μετανάστες ζουν γκετοποιημένοι σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε σκηνές διαπερατές στο νερό και στο κρύο.

«Όταν έχουμε μελτέμια στο νησί δεν στέκεται ούτε ντυμένος. Εδώ οι περισσότεροι δεν έχουν καν επαρκή ρούχα»,

λέει ο κ. Αντύπας.

Στο θέμα της συμφωνίας του Μαρτίου, οι Γιατροί του κόσμου θεωρούν ότι είναι μία συμφωνία που θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο υπό συνθήκες.

«Θα λειτουργούσε μόνο αν υπήρχαν, δομές και υποδομές. Οργάνωση και χρήμα. Δηλαδή camp ανθρώπινα. Δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει... προφανώς όμως δεν έχει ούτε την οικονομική ούτε την οργανωτική δυνατότητα», λέει ο Κώστας Αντύπας.

6

Σύμφωνα με τον γιατρό, τώρα τίθεται το ερώτημα της επόμενης ημέρας, ή μάλλον το ερώτημα της επόμενης νύχτας, αφού μετά τη φωτιά στο κέντρο και την απώλεια τριών σκηνών δεν υπάρχει πλέον επάρκεια χώρου για τους μετανάστες στο ήδη κορεσμένο κέντρο της Σούδας.

Όπως διευκρίνισε, το κέντρο της Σούδας ήδη φιλοξενεί περισσότερους μετανάστες από όσους χωράει ενώ και η ΒΙΑΛ, που ήταν αρχικά κέντρο υποδοχής και καταμέτρησης, και όχι κέντρο φιλοξενίας, έχει ατύπως μετατραπεί σε χώρο μόνιμης διαμονής των μεταναστών.

Έτσι, σύμφωνα με τον γιατρό, παρά το κρύο και την υγρασία στο νησί, οι μετανάστες θα συνεχίσουν να διανυχτερεύουν στην ιχθυόσκαλα. Μέχρι πότε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ