ΕΛΛΑΔΑ

Η «πολυκατοικία των προσφύγων» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Η «πολυκατοικία των προσφύγων» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Σε ένα κτίριο στη Σίνδο, που δημιουργήθηκε από ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία και προορίζονταν για ενοικίαση μικρών διαμερισμάτων σε φοιτητές, έχουν μετακομίσει τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες.

Η «πολυκατοικία των προσφύγων» ξεχωρίζει μακριά από τις πολλές μπουγάδες στα μπαλκόνια, όπου στεγνώνουν και οι χαρακτηριστικές, γκρι κουβέρτες της Ύπατης Αρμοστείας.

Η φιλοξενία εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί η οργάνωση Solidarity now, με χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας.

«Τα διαμερίσματα στην τετραώροφη πολυκατοικία είχαν μείνει αδιάθετα, όταν η Ύπατη Αρμοστεία προχώρησε στην ενοικίαση ολόκληρου του κτιρίου για τη στέγαση προσφύγων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Γούλα από το Solidarity Now, που ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης.

Κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του κουζινάκι και υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι με φούρνους και πλυντήρια. ο καθαρισμός του χώρου, ακόμα και του κοινόχρηστου, γίνεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Τα μαθήματα στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, που λειτουργούν μέσα στο κτίριο, γίνονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού Σύροι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προσφέρονται για τη διδασκαλία των παιδιών της δομής.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται και μαθήματα αραβικών, αγγλικών, σχεδίου και μαθηματικών.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν μαθήματα σε τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Από τα 29 διαμερίσματα της δομής έχουν περάσει -μέχρι στιγμής- 124 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 110 Σύροι πρόσφυγες.

«Όλες οι οικογένειες που φιλοξενούνται έχουν θέματα υγείας ή είναι μονογονεϊκές ή έχουν νεογέννητα», διευκρινίζει η κ.Γούλα.

Ενώ, πολλοί από αυτούς είχαν περάσει τον περασμένο χειμώνα στην Ειδομένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ