ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες: Ζουν στις λάσπες, βγήκαν στους δρόμους (vid&pics)

Πρόσφυγες: Ζουν στις λάσπες, βγήκαν στους δρόμους (vid&pics)
CNN Greece/ Νικόλ Παπάζογλου

Όλο και πιο δύσκολες γίνονται οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ανά τη χώρα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο "βουλιάζουν" ολοένα και περισσότερο τις ήδη ρημαγμένες ζωές τους. Και ενώ το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα, τουλάχιστον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, δεκάδες πρόσφυγες τόσο στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, όσο και σε αυτό του Ωραιοκάστρου και των Διαβατών Θεσσαλονίκης, αναγκάστηκαν την Πέμπτη να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες υπό τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μάλιστα οι πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κέντρο φιλοξενίας ανάβοντας φωτιές με ξύλα που μάζευαν από υπαίθριες αποθήκες ξύλων στην περιοχή.

Όπως είπαν στο CNN Greece οι ίδιοι οι πρόσφυγες, το κρύο είναι τσουχτερό, δεν υπάρχει φως και νερό, ενώ οι εγκαταστάσεις στη Μαλακάσα είναι κακές καθώς οι σκηνές στις οποίες φιλοξενούνται από το καλοκαίρι δεν είναι κατάλληλες πλέον ούτε για τους ίδιους, πόσο μάλλο για τα δεκάδες μικρά παιδιά που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του μόλις 15 ημερών μωρού, το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα και όπως μας είπε ο πατέρας του παιδιού, η σύζυγός του γέννησε σε ελληνικό νοσοκομείο με καισαρική κι ενώ ζήτησε από το νοσοκομείο να μείνει λίγες μέρες παραπάνω καθώς εκεί που μένουν δεν υπάρχει θέρμανση και κατάλληλη υποδομή τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, το ίδιο το νοσοκομείο αρνήθηκε την "φιλοξενία" της μητέρας και του βρέφους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως θα δείτε και στο βίντεο, τόσο η μητέρα όσο και το νεογέννητο να γυρίσουν στη σκηνή στο κέντρο φιλοξενίας και στην κυριολεξία να ζουν δίπλα από λίμνες νερού λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων και με τη θέρμανση να είναι ανύπαρκτη.

IMG 9860

IMG 9888

ΠΗΓΗ: CNN GREECE/ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Συγκλονίζουν επίσης οι εικόνες προσφύγων να παίρνουν ξύλα από υπαίθριες αποθήκες με ξύλα που βρίσκονται δίπλα από το hotspot.

IMG 9875

Παρά την προσπάθειά τους να προστατευτούν από το ψύχος, είτε με κουβέρτες είτε με φωτιές τις οποίες άναψαν έξω από τις σκηνές τους, οι 600 πρόσφυγες που ζουν εκεί, δεν είχαν άλλη λύση από το να βγουν στους δρόμους της περιοχής και να διαμαρτυρηθούν.

Πήραν τις σκηνές που μένουν και τις μετέφεραν στον παράδρομο της εθνικής οδού. Σε κάποιες από αυτές έβαλαν φωτιά και τις έκαψαν και διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

IMG 9866

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε επαφή με ξενοδοχεία για να βρεθεί στέγη για τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ από αύριο θα αρχίσει η σταδιακή μεταφορά 200 οικίσκων.

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτυρίες προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ