ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Χριστουγέννων και εορταστικό ωράριο «ζεσταίνουν» τη χριστουγεννιάτικη αγορά

Δώρο Χριστουγέννων και εορταστικό ωράριο «ζεσταίνουν» τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Στις 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τους εργαζόμενους να περιμένουν την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για να αρχίσουν τις αγορές τους.

Τα καταστήματα και οι εμπορικοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έχουν στολιστεί ήδη με πολύχρωμα φωτάκια και περιμένουν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από το εορταστικό ωράριο για να κάνουν τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι η εμπορική κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται, μόλις γίνει και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε όσους το δικαιούνται.

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, το αργότερο, με τους εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα στους υπαλλήλους τους.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ υπόκεινται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δώρα εορτών δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα καταβληθεί στους εργαζόμενους λαμβάνεται υπ όψη ο τρόπος αμοιβής τους, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στην Αθήνα

Το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, για την περίοδο των Χριστουγέννων 2016, έχει ως εξής:

123

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Ενώ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

1310377

Πηγή: Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στις φετινές γιορτές υπάρχει μια ιδιαιτερότητα καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν Κυριακή!

Έτσι, στις 25/12, 26/12, 1/1 και 2/1 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά
Ενώ, ανοιχτά θα είναι δύο Κυριακές. Στις 11/12 και στις 18/11.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ