ΕΛΛΑΔΑ

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία μέχρι την Τρίτη, προβλήματα στα νησιά

ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία μέχρι την Τρίτη, προβλήματα στα νησιά
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Κρίσιμη σε ό,τι αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα μέλη της ΠΝΟ, που διαμαρτύρονται για τη νέα, όπως λένε, δυσμενή φορολόγηση που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση, έχουν προγραμματίσει στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας Παν-ναυτική, Πανεργατική συγκέντρωση έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και εν συνεχεία πορεία στο υπουργείο. Εκεί, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό ώστε να τον ενημερώσουν για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου.

Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά, απέδωσε σε «αβάσιμες» φήμες τα περί αλλαγών στο καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών, διευκρινίζοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, πως δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών».

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια για τέταρτη μέρα σήμερα και θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και την Τρίτη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, που ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής.

Η ΠΝΟ έχει ήδη εξαγγείλει και νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, αυτήν τη φορά 24ωρη.

Προβλήματα από την ακινητοποίηση των πλοίων

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα όπως για παράδειγμα στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να παραμένουν στα ψυγεία φορτηγών σε διάφορα λιμάνια της χώρας.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός μαθητών της Γ’ λυκείου από σχολεία της Αττικής έχουν εγκλωβιστεί στην Κρήτη, καθώς στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής και ενώ είχε προγραμματιστεί η επιστροφή τους στην Αθήνα, παραμένουν στο νησί εξαιτίας της απεργίας.

Το θέμα της αναγκαστικής παραμονής των μαθητών αναδείχθηκε από γονείς και καθηγητές Λυκείων της Αθήνας που σε επικοινωνία τους με ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι εγκλωβισμένοι μαθητές στην Κρήτη και μάλιστα δεν έχουν χρήματα για την περαιτέρω παραμονή αλλά και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για την επιστροφή τους.

Ο ακριβής αριθμός των μαθητών που είχαν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από το Ηράκλειο και τα Χανιά για τον Πειραιά δεν έχει γίνει επίσημα γνωστός αφού ταξιδεύουν με διάφορα πρακτορεία και σε διαφορετικές ημερομηνίες αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.500 άτομα από τα οποία περίπου 300 από το λιμάνι των Χανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ