ΕΛΛΑΔΑ

Δεν εκδίδονται οι 2 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Δεν εκδίδονται οι 2 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Νέα διάσταση στο θρίλερ με τους Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το τουρκικό πραξικόπημα, καθώς το Συμβούλιο των Εφετών αποφάσισε να μην εκδοθούν οι τελευταίοι 2 Τούρκοι από τους συνολικά 8 που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. 

Την είδηση δημοσιεύει και η Hurriyet, η οποία αναφέρει πως το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει τους δύο τελευταίους από τους οκτώ Τούρκους, που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά άλλη μία ανατροπή στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς το Συμβούλιο Εφετών δύο ημέρες νωρίτερα είχε αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των τριών από τους Τούρκους στρατιωτικούς.

Ο εισαγγελέας, Γιώργος Βούλγαρης ζήτησε τη μη έκδοση των δύο αξιωματικών, ο οποίος στην αγόρευσή του κάλεσε τους δικαστές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και σεβόμενοι την δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, να απορρίψουν το τουρκικό αίτημα.

Μάλιστα, ο κ. Βούλγαρης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους την καριέρα, να τους τύχει τέτοια υπόθεση. Τα κράτη, για να πατάξουν το έγκλημα, έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς κατ’ εμέ, αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία. Η πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά, αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά, ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου; Που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη;

Από την πλευρά τους, οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί δήλωσαν στο δικαστήριο πως θα υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ ο ένας εξ αυτών τόνισε συγκεκριμένα:

Υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη, δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του δικαστηρίου τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή του εκείνος απάντησε πως είναι 100% σίγουρος πως θα υποστεί βασανιστήρια, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πολλοί άνθρωποι δίνουν τέλος στη ζωή τους μέσα στη φυλακή.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση και κατά της απαλλακτικής απόφασης που έλαβε το δικαστήριο, το οποίο έκρινε υπέρ της έκδοσης των τριών αξιωματικών. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για έκδοση των τριών, απορρίπτοντας μία από τις τέσσερις κατηγορίες που τους αποδίδονται, η οποία αφορά την απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας. Η έφεση του κ. Λιόγα αφορά αυτήν την κατηγορία.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις στην Τουρκία, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απαιτήσει ουσιαστικά την έκδοση και των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Μιλώντας στο TRT των Βρυξελλών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «όλοι οι στρατιώτες ήταν πραξικοπηματίες» και η Τουρκία ζητά την άμεση έκδοσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ