ΕΛΛΑΔΑ

Π. Δημητράς: Αφιερώνω την εισβολή των χρυσαυγιτών στον Παρασκευόπουλο

Π. Δημητράς: Αφιερώνω την εισβολή των χρυσαυγιτών στον Παρασκευόπουλο

Μέλη της Χρυσής Αυγής διέκοψαν την εκδήλωση για τις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, φωνάζοντας ότι «Η Θράκη είναι ελληνική». Ο Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και διοργανωτής της εκδήλωσης, Παναγιώτης Δημητράς, καταγγέλλει την αστυνομία και αφιερώνει τη σημερινή εισβολή της Χρυσής Αυγής, στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η συζήτηση περί εθνικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, διεκόπη από την εισβολή των Χρυσαυγιτών. Με κυρίαρχα συνθήματα «Έξω οι Τούρκοι από τη Θράκη» και «Η Θράκη είναι ελληνική», οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος, συνοδευόμενοι από δεκάδες μαυροφορεμένα μέλη, μπήκαν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ κρατώντας ελληνικές σημαίες και ανέβηκαν στην αίθουσα του 3ου ορόφου, όπου διεξαγόταν η συζήτηση, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα. Κατέγραψαν μάλιστα τη δράση τους με δική τους κάμερα προκειμένου να την αναρτήσουν στο διαδίκτυο.

«Μας παραπλάνησε η ελληνική αστυνομία»

Όπως λέει στο CNN Greece, ο Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, οι χρυσαυγίτες διέκοψαν την εκδήλωση «με τον γνωστό τους τρόπο» και «προβοκάρανε προκειμένου να υπάρξει αντίδραση για να ασκήσουν βία αλλά ουδείς αντέδρασε». Όπως τονίζει ο Παναγιώτης Δημητράς, η Χρυσή Αυγή, μέσα από τις ιστοσελίδες της, είχε προειδοποιήσει ότι θα διακόψει την εκδήλωση, και οι διοργανωτές με τη σειρά τους είχαν ζητήσει από την αστυνομία να πάρει τα μέτρα της. Τώρα ο κ. Δημητράς καταγγέλλει την αστυνομία, λέγοντας:

«Μας παραπλάνησε η ελληνική αστυνομία. Εκπλαγήκαμε όταν φτάσαμε εκεί και δεν είδαμε κανέναν αστυνομικό. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα πάρουν μέτρα».

Χαρακτηρίζει μάλιστα τη συμπεριφορά της αστυνομίας: «Χυδαία και παράνομη» και ρίχνει ευθύνες στον κ. Τόσκα.

Στην συζήτηση ο Πρόεδρος Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας της Θράκης, Μουσταφά Αλή Τσαούς, στον οποίο και απευθύνθηκαν οι Χρυσαυγίτες. Αλλά, όπως λέει ο κύριος Δημητράς «Ο Μουσταφά, δεν τους έκανε την χάρη».

«Πλησίασαν τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος και άρχισαν να τον βρίζουν χυδαία περιμένοντας ότι θα αντιδράσει. Εγώ δεν ξέρω αν θα άντεχα, ο κ.Τσαούς όμως είναι ένας εξαιρετικά ήπιος και ψύχραιμος άνθρωπος πους δεν τους έκανε την χάρη. Έτσι κάποια στιγμή, δόθηκε το στρατιωτικό σύνθημα, και αποχώρησαν».

Στο στόχαστρο και οι δημοσιογράφοι

Στο στόχαστρο των χρυσαυγιτών μπήκαν και οι δημοσιογράφοι. Με το γνωστό σύνθημα: «Αλήτες - Ρουφιάνοι- Δημοσιογράφοι», τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν και στη ΕΣΗΕΑ για την παραχώρηση της αίθουσας. Όπως λέει ο κύριος Δημητράς, απουσία της αστυνομίας, θα μπορούσε η εξέλιξη να είναι χειρότερη. Οι χρυσαυγίτες όμως αποχώρησαν χάρη στην παρέμβαση των ανθρώπων της ΕΣΗΕΑ αλλά και χάρη στο ακροατήριο που παρέμεινε ψύχραιμο και δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις των χρυσαυγιτών.

Η σημερινή εισβολή των χρυσαυγιτών έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Στον οποίο ο κύριο Δημητράς, «αφιερώνει», τη σημερινή παρέμβαση της Χρυσής Αυγής.

«Την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων οραματίζεται ο κύριος Παρασκευόπουλος», λέει ο κ. Δημητράς, διευκρινίζοντας πως αν η δήλωση αυτή προέρχονταν από χείλη των ΑΝΕΛ δεν θα προκαλούσε καμία εντύπωση.

«Ο κύριος Παρασκευόπουλος δεν είναι ένας βουλευτάκος. Είναι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου με κάποτε... ευαισθησίες σε δικαιωματικά θέματα» λέει ο κύριος Δημητράς και συμπληρώνει:

«Με τις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός είναι σαν να λεει ότι αντί να βάλουμε ισόβια τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου θα τους αφήσουμε ελεύθερους για να τους ενσωματώσουμε. Όμως, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου περί ένταξης της Χρυσής Αυγής, δείχνουν ουσιαστικά και τον τρόπο που κυβερνούσε. Ο κύριος Παρασκευόπουλος δεν είναι ένας τελευταίος γραφικός βουλευτής. Είναι ο χθεσινός υπουργός Δικαιοσύνης, που λίγο πολύ εξέφρασε τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε, στο όνομα όλης της κυβέρνησης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ