ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Αφγανού: Η απάντηση της αστυνομίας στην οργή της Γερμανίας

Υπόθεση Αφγανού: Η απάντηση της αστυνομίας στην οργή της Γερμανίας
Social Media

Τους λόγους για τους οποίους αποφυλακίστηκε ο Αφγανός που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ, πριν από λίγες εβδομάδες, εξηγεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας έτσι στις αιχμες της Γερμανίας στην Ελλάδα για την αποφυλάκισή του. 

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται από το υπουργείο ότι συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. έχοντας ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας, όπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Το υπουργείο Προστασίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, ταυτοποιήθηκε ο δράστης ξεκάθαρα από τις ελληνικές αρχές στη βάση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που είχαν σταλεί από τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση Αφγανού: Οργή στη Γερμανία για τις ελληνικές αρχές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ