ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λάμπρου μιλούσε και με αρχινονό στις φυλακές;

Ο Λάμπρου μιλούσε και με αρχινονό στις φυλακές;
Εξωτερική όψη των Φυλακών Κορυδαλου Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Οι έρευνες Υπηρεσιών της Ασφάλειας αποκάλυψαν τη δράση της «Greek Mafia των φυλακών» τον περασμένο Ιανουάριο -η «μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση» με εντολοδόχους εγκλείστους ποινικούς και καταδίκους τρομοκράτες, σε «εκτελεστικούς βραχίονες» και περιφερειακούς συνεργούς τους έξω από τις φυλακές.

Σε νόμιμες συνακροάσεις της Αντιτρομοκρατικής που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη ποινική δικογραφία για τη δράση της Greek Mafia, νονός της νύχτας με έρεισμα και λόγο μέσα στις φυλακές και ο οποίος έχει συμπράξει με τους κατάδικους «φυλακισμένους Πυρήνες», σε συνομιλία του με τον «εμπνευστή» της οργάνωσης, λέει -μεταξύ άλλων- αναφερόμενος στον Γ. Πανούση: «θα του λιώσουμε το κεφάλι». Είναι μια από τις νόμιμες συνακροάσεις που έχουν καταγραφεί και περιλαμβάνεται σε δικογραφία, η οποία δεν έχει εξακριβωθεί αν έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές. Το επίμαχο απόσπασμα, καθώς και άλλα στοιχεία, περιλαμβάνονται σε αυτά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Γιάννης Πανούσης.

Συγκεκριμένα, οι επίμαχες συνακροάσεις αφορούν τηλεφωνικές επικοινωνίες την περίοδο που Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε «κολλήσει» σε προσκόμματα που φέρεται να έθετε ο Γιάννης Πανούσης και ο σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης συνομιλούσε με το ίδιο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που του εξέφραζε τη δυσθυμία του για την καθυστέρηση εισαγωγής του σχετικού νομοθετήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αρχινονός το 2013 φέρεται να είχε «προγραφή» ύψους 250 χιλ. ευρώ για τον -μέχρι χθες- προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρο Σταυρόπουλο, στον οποίο χρέωνε κατά την θητεία του στο τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, έρευνα που οδήγησε στην εξάρθρωση της δράσης των αρχηγών της ελληνικής μαφίας της νύχτας.

Από τις νόμιμες συνακροάσεις, στη δικογραφία περιλαμβάνεται, τηλεφωνική επικοινωνία με τον «φαρμακοχέρη», ο οποίος -όπως είχε προκύψει κατά την προανάκριση της Ασφάλειας Αττικής- είχε επιλεγεί από την Greek Mafia. Ήταν ταξιτζής -επονομαζόμενος και "ράμπο"- έγκλειστος, σήμερα, για άλλη κακουργηματική δράση, ο οποίος είχε στο παρελθόν εμπλοκή σε οπαδικούς χουλιγκανισμούς και είχε "αναβαθμιστεί" σε πιστόλι της Greek Mafia.

"Χωνευτήρι" τα Καταστήματα Κράτησης


Βαρυποινίτες, κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου, μέσα στις φυλακές, έχουν συμπράξει με κατάδικους ομάδων του ένοπλου αντάρτικου πόλης σε δράσεις, το mondus operandi των οποίων, δεν είναι ευδιάκριτο ακόμα και για τους έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

«Προγραφές» και προειδοποιητικές βομβιστικές ενέργειες ήταν μόνο μερικές από τις δράσεις της φονικής σύμπραξης του κοινού ποινικού δικαίου με καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τέτοια περίπτωση ήταν και η έκρηξη στο σπίτι της Δ/ντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μ. Στρέφη, στη Δάφνη. Σε αυτήν την ενέργεια, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρξε εμπλοκή απότακτου της ΕΚΑΜ, στην τοποθέτηση και πυροδότηση της βόμβας.

Για την υπόθεση της Greek Mafia των Φυλακών αποδόθηκαν κατηγορίες σε 37 πρόσωπα ενώ συνελήφθηκαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων απότακτος αστυνομικός, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και η συνήγορος ενός εκ των βαρυποινιτών.

Στις ίδιες συνακροάσεις, έχουν καταγραφεί συνομιλίες με αναφορές σε «προβληματική» ηγεσία του Εσωτερικών Υποθέσεων, για την οποία «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί άμεσα».

Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για την αντικατάσταση του Διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, Σταύρου Σταυρόπουλου, με τον Αναστάσιο Αναστασάκο, διευθυντή του ΤΕΑΠΑΣΑ, ασφαλιστικού Ταμείου των Αστυνομικών, ο οποίος υπηρετεί στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό και έντιμο Αξιωματικό όπως τον χαρακτηρίζουν συνάδελφοί του, χωρίς ωστόσο, όμως επισημαίνεται, να έχει εμπειρία σε υπηρεσίες Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ