ΕΛΛΑΔΑ

Φέρεται να οργάνωσε τη δολοφονία του εστιάτορα στην Ύδρα

Φέρεται να οργάνωσε τη δολοφονία του εστιάτορα στην Ύδρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη σύλληψη  του "εμπνευστή" της διάρρηξης με πρόθεση της ληστεία στο σπίτι του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου, τον οποίο δολοφόνησαν, στην Ύδρα τον περασμένο Αύγουστο, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Ο 39άχρονος, είχε διαφύγει με ομοεθνή συνεργό του, μετά τη δολοφονία του 67χρονου εστιάτορα, ύστερα από διάρρηξη και ληστεία στο σπίτι του στην Ύδρα (16/08) και σε βάρος τους είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, μετά την δολοφονία εγκατέλειψαν το νησί με θαλάσσιο ταξί ενώ εκτιμήθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους τα χρήματα της ληστείας, περίπου 40.000 ευρώ σε χρήματα και κοσμήματα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής εντόπισαν το Γεωργιανό στην περιοχή της Καλλιθέσας, ύστερα από πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση τους, συνελήφθη . Από Αστυνομικές πηγές, ο 39άχρονος εμφανίζεται αρνητικός στις ερωτήσεις των Αστυνομικών, ενώ του αποδίδεται από τους συνεργούς του, αρχηγικος ρόλος στην εγκληματική ομάδα.

Όπως εξακριβώθηκε, ο 39άχρονος είχε συλληφθεί (2011), με ομοεθνή συνεργό του, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του εστιάτορα, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και τεσσαρων μηνών, για ληστεία και κλοπή, και αποφυλακίστηκε στις 8-7-2015 από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Εκκρεμεί η σύλληψη της συζύγου του, με την οποία είχαν διαφύγει από την Υδρα την ίδία ημέρα.

Σε βίντεο που είχαν στη διάθεση τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής διακρίνονται τα επτά μέλη της δολοφονικής οργάνωσης να κινούνται περιμετρικά της ταβέρνας και της κατοικίας λίγη ώρα πριν εισβάλλουν στο εσωτερικό.

Τα αποτυπώματα τα οποία εντόπισαν τα κλιμάκια των εγκληματολογικών ερευνών, στο παράθυρο που παραβιάστηκε και στο δωμάτιο που βασάνισαν τον εστιάτορα, ταυτοποιήθηκαν με αυτά των Γεωργιανών συλληφθέντων και των συνεργών τους.

Οι Γεωργιανοί κακοποιοί, εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής (16/08) στην κατοικία του εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου, φίμωσαν και έδεσαν τον ίδιο και τη σύζυγο του. Ο 67χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ η 58χρονη σύζυγός του, Χριστίνα Μερτζάνη, κατάφερε να λυθεί και ήταν αυτή που ενημέρωσε την Αστυνομία.

Όπως κατέθεσε στους Αστυνομικούς, μιλούσαν με το σύζυγό της και πήγαν για ύπνο σε δύο ξεχωριστά δωμάτια, όπως συνήθιζαν. Εκτιμάται κατά την προανάκριτική έρευαν, ότι σχεδόν ένα τέταρτο αργότερα, οι Γεωργιανοί ξήλωσαν τη σίτα από το παράθυρο του ισογείου και εισέβαλλαν στο εσωτερικό της κατοικίας. Όπως κατέθεσε η σύζυγος, την υποχρέωσαν να πιει υπνωτικό, έδεσαν με σεντόνι τα χέρια και τα πόδια της, τη φίμωσαν και της έκλεισαν τα μάτια. Στη συνέχεια εισέβαλλαν στο δωμάτιο του συζύγου της, τον ακινητοποίησαν δένοντας και φιμώνοντας τον με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να πεθάνει. Η 58αχρονη γυναίκα κατάφερε να αποδεσμευτεί και ενημέρωσε την Αστυνομία.

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Ύδρας προσήγαγαν επτά άτομα, πέντε εκ των οποίων περιφέρονταν στο λιμάνι αναζητώντας θαλάσσιο ταξί να τους μεταφέρει στη Βάρκιζα ή τη Γλυφάδα. Σε ενδιάμεσο σταθμό που προσέγγισε το θαλάσσιο ταξί, για να αποβιβάσει το ζευγάρι επιβαινόντων, το Λιμενικό που είχε ενημερωθεί, συνέλαβε δύο ακόμα συνεργούς των Γεωργιανών. Με διάταξη του εισαγγελέα, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία της επικίνδυνης εγκληματιικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από τους φακέλους Γεωργιανών δολοφόνων, είχαν όλοι απασχολήσει και είχαν εκτίσει ποινές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ κανείς τους δεν είχε μόνιμη απασχόληση ή κατοικία. Για την περίπτωση 30άχρονου Γεωργιανού, προέκυψε ότι είχε αποφυλακιστεί στις 14-7-'15 από τον Κορυδαλλό έγκλειστος για κλοπές ενώ για τον 34άχρονο συνεργό του, διαπιστώθηκε ότι αποφυλακίστηκε από το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων στις 9-6-'15 όπου εξέτιε ποινή για κλοπές και ληστείες. Και για τους δύο υπήρχε η επισήμανση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη βίαιες συμπεριφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ