ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μόλυνση περιβάλλοντος: ο υδράργυρος στις σαρδέλες και η αιθαλομίχλη

Μόλυνση περιβάλλοντος: ο υδράργυρος στις σαρδέλες και η αιθαλομίχλη
EUROKINISSI

«Στην Ελλάδα υδράργυρο έχουμε βρει και σε μικρότερα ψάρια όπως σαρδέλες, το οποίο δεν περιμέναμε να δούμε. [...]Θα ήταν καλό στις συγκεκριμένες περιοχές που μελετήσαμε μια έγκυος μητέρα να τρώει ψάρι μια φορά την εβδομάδα, όχι παραπάνω διότι διαπιστώθηκε ότι η υγεία ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από την εμβρυακή ηλικία μέσω της τροφής αλλά και της μόλυνσης του περιβάλλοντος», λέει στο CNN Greece o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Και ο λόγος για τις σαρδέλες Μυτιλήνης.

Τα αποτελέσματα αυτά καταλύουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ότι δηλαδή υπάρχει συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μόνο στα μεγάλα ψάρια των βορείων θαλασσών.

Σύμφωνα με τον έλληνα επιστήμονα, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, συντονιστή του προγράμματος CROME – LIFE, ο υδράργυρος συνδέεται έντονα με τα προβλήματα στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερευνητές από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα διαπίστωσαν ότι σε περιοχές με υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων τα παιδιά εμφανίζουν μείωση στην ικανότητα αντίληψης και σε δεξιότητες όπως η κίνηση.

Μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου μας λέει ο αναπληρωτής καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου:

«Έχουμε μετρήσεις με σημαντική επιβάρυνση στη βόρεια Αδριατική, δηλαδή ανάμεσα στις ακτές της Σλοβενίας, Κροατίας και βόρειας Ιταλίας, στην Μαγιόρκα της Ισπανίας και στην Μυτιλήνη που δεν το περιμέναμε.»

Οι πηγές μόλυνσης διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Στην Ισπανία τα εργοστασιακά απόβλητα μολύνουν τα νερά των ποταμών, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα κι έτσι επιβαρύνεται το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Στη Σλοβενία, Κροατία και βόρεια Ιταλία πίσω από την μόλυνση κρύβεται και εκεί η βιομηχανική δραστηριότητα ενώ οι ενδείξεις που έχουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής για το Αιγαίο είναι ότι η μόλυνση εστιάζεται σε ηφαιστειογενείς περιοχές εκεί δηλαδή που μπορεί να υπάρχει σε εκκλήσεις ουσιών και αεριών.

Πυρκαγιές

Η καύση πλαστικών απελευθερώνει ουσίες όπως διοξίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.

Στις 6 Ιουνίου του 2015 στις 3 το μεσημέρι, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου Αττικής, τυλίγεται στις φλόγες.

Από την καύση των απορριμμάτων και των πλαστικών όλη η περιοχή καλύπτεται από ένα τεράστιο σύννεφο καπνού.
Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη επί 5 24ωρα για να κατασβέσουν την πυρκαγιά όμως τα έφλεκτα υλικά κάνουν δύσκολο το έργο τους. Το εργοστάσιο καταστρέφεται, το περιβάλλον μολύνεται, η υγεία των κατοίκων επιβαρύνεται.

«Οι τοξικές ουσίες που απελευθερώθηκαν είναι επίμονες και εύκολα! Δηλαδή αν κάποιος εκτεθεί σε αυτές θα μείνουν στον οργανισμό του για μεγάλο διάστημα , στον λιπώδη ιστό» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Τα επίπεδα στον αέρα δεν ήταν τόσο υψηλά, σε αυτό βοήθησε ο καιρός όμως μόλυναν το έδαφος και τα επιφανειακά νερά.

«Δυστυχώς όταν πήγαμε εκεί να μετρήσουμε εκεί είδαμε παιδιά των Ρομά να παίζουν στο χώρο του εργοστασίου ανακύκλωσης, διαλύοντας τα αποκαΐδια. Οι επικίνδυνες ουσίες είχαν κολλήσει στο δέρμα τους, βάζοντας τα χέρια στο στόμα τους, η έκθεση τους ήταν άμεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη εσωτερική έκθεση απ ότι οι ενήλικες.» λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ.

Αιθαλομίχλη

Η οικονομική κρίση έκανε πολλούς να επιστρέψουν σε πιο παλιούς τρόπους θέρμανσης όπως είναι τα τζάκια και οι σόμπες. Η καύση όμως ακατάλληλης ξυλείας μερικές φορές και σκουπιδιών προκαλεί μεγάλη μόλυνση της ατμόσφαιρας και επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των κατοίκων.

Αυτό σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αιθαλομίχλης.
Οι επιστήμονες του ΑΠΘ τονίζουν ότι από το 2012 μέχρι και φέτος έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα και στα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια στους εσωτερικούς χώρους.

2013796

πηγή: EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των πολύ λεπτών σωματιδίων, τα οποία είναι πιο τοξικά διότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση καρκινογόνων ενώσεων, καταφέρνουν να μπουν βαθιά στους πνεύμονες και να απελευθερώσουν εκεί το τοξικό τους περιεχόμενο.» λέει στο CNN Greece o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής, Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Από τις καταγραφές είδαν ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα μόλυνσης καταγράφονται σε περιοχές που οι κάτοικοι έχουν χαμηλό εισόδημα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυτική Θεσσαλονίκη.

«Οι πιο φτωχές περιοχές έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και σε αιωρούμενα σωματίδια αυτό δεν έχει να κάνει με αύξηση της χρήσης των ξύλων αλλά με την ποιότητα τους και την ατελή καύση.» λέει στο CNN Greece o Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Υπάρχουν λύσεις;

Οι λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες είναι:

  • η καύση κατ αντί ροη δηλαδή το ρεύμα του αέρα που περνάει μέσα από το καύσιμο υλικό, π.χ. την ξυλεία να είναι σε αντίθεση κατεύθυνση, με την κατεύθυνση της καύσης της φλόγας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πλήρη καύση άρα να εκπέμπονται λιγότερα σωματίδια και να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη θερμική απόδοση.
  • οι σόμπες που έχουν πιστοποίηση από το υπουργείο βιομηχανίας
  • τα ενεργειακά τζάκια
  • η χρήση φυσικού αεριού

Επίσης ένα από τα βασικά συμπεράσματα του ερευνητικού προγράμματος αφορά τη σημασία που έχουν η ενημέρωση και το μορφωτικό επίπεδο στην έκθεση ή μη των ανθρώπων στην περιβαλλοντική μόλυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ