ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: οι άστεγοι που επιλέγουν να παραμείνουν στον χιονιά

Κακοκαιρία: οι άστεγοι που επιλέγουν να παραμείνουν στον χιονιά
Eurokinissi

«Δεν θέλω να φύγω κυρία. Θέλω να μου δώσεις μια κουβέρτα, να μου δώσεις φαγητό. Έχεις ένα κρουασάν;»

Η απάντηση αυτή του άστεγου αιφνιδιάζει όποιον ασχολείται για πρώτη φορά με τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να κάνουν τον δρόμο, σπίτι τους. Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι υπάρχει κάποιος, ο οποίος επιλέγει να παραμείνει στο υγρό και παγωμένο πεζοδρόμιο από το να πάει προσωρινά σ έναν θερμαινόμενο χώρο για να προστατευτεί από τον χιονιά;

2435292

πηγή: Eurokinissi

Για τις ομάδες των ΜΚΟ και του δήμου Αθηναίων που φροντίζουν τους άστεγους η άρνηση που εισπράττουν δεν τους ξαφνιάζει, ξέρουν πολύ καλά ότι απέναντι τους έχουν ανθρώπους σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

«Προσεγγίζουμε τους ανθρώπους και τους ενημερώνουμε για τις θερμαινόμενες αίθουσες. Εάν κάποιος δεν θέλει να πάει του δίνουμε κουβέρτες, υπνόσακο, φαγητό και ένα ζεστό ρόφημα. Τώρα αν δεν έχει μέσο να πάει σε κάποια θερμαινόμενη αίθουσα θα τον μεταφέρουμε με δικό μας αυτοκίνητο. Στις θερμαινόμενες αίθουσες υπάρχει φύλαξη, κοινωνική υπηρεσία, τους πηγαίνουμε φαγητό, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζονται» λέει στο CNN Greece η Ελένη Κατσούλη, η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

2217156

πηγή: Eurokinissi

Οι άστεγοι οι οποίοι στριμώχνονται σε εισόδους πολυκατοικιών, εσοχές κτιρίων, μέσα σε στοές και πάνω από τους εξαερισμούς του μετρό υπολογίζονται στους 1500.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Εκεί οι υπηρεσίες του δήμου και οι εθελοντές των ΜΚΟ δεν μπαίνουν οπότε ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος.

Στην Αθήνα οι άστεγοι είναι έλληνες ηλικίας από 25 έως 44 ετών, οι περισσότεροι είναι άνδρες, γυναίκες σπάνια συναντάς στο δρόμο.

Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχασαν την δουλειά τους και το σπίτι τους, ο οικογενειακός περίγυρος δεν τους στήριξε ούτε οι φίλοι έτσι βρέθηκαν στον δρόμο.

Κάποιοι για να «ξεφύγουν» από την νέα τους πραγματικότητα έπεσαν στα ναρκωτικά ή στον αλκοολισμό.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου το 70% είναι άνθρωποι που έχουν εξάρτηση από ουσίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Θέλουν να μείνουν εκεί για να μην χάσουν την θέση τους και τους ανθρώπους που συναντούν συχνά στο δρόμο» μας λέει η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Οι θερμαινόμενες αίθουσες στην πόλη της Αθήνας είναι εξής:

  • η Λέσχη Φιλίας στο Κουκάκι, οδός Δράκου 26-28
  • η Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι, οδός Φορμίωνος 12
  • η Λέσχη Φιλίας στη Κολοκυνθούς
  • και το Καταφύγιο Αγάπης, στην οδό Ευρυπίδου.


Ο δήμος Αθηναίων ζητά από τους πολίτες όταν εντοπίζουν κάποιον άστεγο να καλούν στις τηλεφωνικές γραμμές: 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Θεσσαλονίκη

«Δεν έρχονται όλοι. Από τα δέκα άτομα που συναντάμε έρχονται τα δυο. Μας λένε ότι ξέρουν που να έρθουν να μας βρουν και ότι είναι επιλογή τους να μείνουν στον δρόμο. Τους αφήνουμε κουβέρτες, υπνόσακο, ζεστό ρόφημα. Αν δούμε ότι είναι λεπτά ντυμένοι τους πηγαίνουμε ζεστά ρούχα» λέει στο CNN Greece η Νένα Λιόντα, συντονίστρια της Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων της ΜΚΟ PRAKSIS.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ζουν 60 με 80 άτομα και εκεί υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αρνούνται να λάβουν βοήθεια ακόμη και τις ημέρες ψύχους.

Είναι έλληνες και βούλγαροι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι συνεργάζονται πιο δύσκολα μας λέει η κυρία Νένα Λιόντα όμως τα κλιμάκια της ΜΚΟ PRAKSIS δεν το βάζουν κάτω, επιστρέφουν ξανά και ξανά στα σημεία που έχουν βρει καταφύγιο οι άστεγοι:

«Όταν μας λέει κάποιος αφήστε με, δεν τον εγκαταλείπουμε. Πάμε ξαναπάμε μ’ έναν διακριτικό τρόπο. Έχει τύχει άνθρωπος που τον ξέραμε να μας ζητήσει βοήθεια μετά από δυόμιση χρόνια κι αυτό είναι σημαντικό.»

Ο δήμος Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει τους άστεγους να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα άνοιξε τις εξής δομές:

Μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ τα παραρτήματα ΚΑΠΗ στις οδούς Γρ.Λαμπράκη 42 και Αλεξανδρείας 27.

Επιπλέον μέχρι τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, ανοιχτές με διευρυμένο ωράριο θα είναι οι κοινωνικές δομές Υπνωτήριο Αστέγων και Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων,

Το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το πρωί.

Το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310 527938) λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS, από τις 10.30 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ