ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Επικίνδυνο το ΕΣΥ - Τι απαντά το υπουργείο

Guardian: Επικίνδυνο το ΕΣΥ - Τι απαντά το υπουργείο
Eurokinissi

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη» δηλώνει σε ανακοίνωση του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα το ΕΣΥ παρουσιάζεται όχι απλώς να καταρρέει με τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρονοσοκομειακό προσωπικό αλλά να είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς εξαιτίας νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο συντάκτης φιλοξενεί στο ρεπορτάζ, συνέντευξη από τον Μιχάλη Γιαννακό, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο οποίος λέει ότι:

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν. [...]Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες» και συμπληρώνει δίνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα «Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως.»

Η εφημερίδα «The Guardian» δημοσιεύει και τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της περιόδου 2011-2012 σύμφωνα με τα οποία το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, μάλιστα 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε αυτές. Ο ρυθμός εμφάνισης των λοιμώξεων μάλιστα ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής φροντίδας και θαλάμους νεογνών.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. [...] Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε πράγματα όπως γάντια και καθετήρες» λέει στον Guardian ο Δρ.Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής.

Στα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας αναφέρθηκε και ο Μιχάλης Γιαννακός:
«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα. [...] Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια.»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο -πάνω από 5 δισ. ευρώ- σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Ενώ περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ κάνει αναφορά και στα χαλασμένα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία λόγω κόστους δεν μπορούν να επισκευαστούν δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα βασικές εξετάσεις αίματος που δεν μπορούν να γίνουν.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και τους 2,5 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα κάνει λόγο για ανυπόσταση κινδυνολογία, χυδαίο λαϊκισμό και συστηματική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία και παραθέτει τα εξής στοιχεία:

«Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, "γιατρεύει τις πληγές" της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4, 6-4, 9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι λοιπόν επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης σε ανακοίνωση του για τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει ότι το ΕΣΥ διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο όπως λέει και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική.[...] Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ