ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ:Ποιες εξετάσεις και γιατί θέλουν να σταματήσουν να εκτελούν τα διαγνωστικά

ΕΟΠΥΥ:Ποιες εξετάσεις και γιατί θέλουν να σταματήσουν να εκτελούν τα διαγνωστικά
reuters

Την ακύρωση της ένταξης 86 εξετάσεων νέας τεχνολογίας ή την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες 210 διαγνωστικών κέντρων με προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας.

«Ζητάμε να επιβληθεί η δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες για τις οποίες εμείς ξοδεύουμε χρήματα και ο ΕΟΠΥΥ να μην μας πληρώνει ούτε το κόστος των εξετάσεων που διενεργούμε διότι όλες αυτές για να εκτελεστούν χρειάζονται αναλώσιμα υλικά» λέει στο CNN Greece o Γιώργος Βουγιούκας, ο πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων.

Ψηφιακές μαστογραφίες, ψηφιακές ακτινογραφίες, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, υπερηχογράφημα β΄ επίπεδου είναι μερικές από τις εξετάσεις που εντάχθηκαν προσφάτως στον κατάλογο του ΕΟΠΥΥ ως αποζημιούμενες.

Αυτό απ την μια δημιούργησε χαμόγελα στο πρόσωπο των ασφαλισμένων διότι δεν θα πληρώνουν πλέον όλο το κόστος της εξέτασης απ την τσέπη τους παρά μόνο την συμμετοχή τους που είναι 15%.

Απ την άλλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτήτων διαγνωστικών κέντρων διότι δεν αντέχουν όπως λένε να σηκώσουν ένα επιπλέον βάρος.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε και άλλες εξετάσεις χωρίς να τις πληρωνόμαστε. Η ηγεσία του υπουργείου παραπλανεί τον κόσμο ότι έχει την δυνατότητα να τις αποζημιώσει. Τις φορτώνει στους ιδιώτες παρόχους πουλώντας εκδούλευση ότι παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μια μικρή συμμετοχή από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» δηλώνει στο CNN Greece o Γιώργος Βουγιούκας, ο πρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου ιατρικών διαγνωστικών κέντρων.

Ήδη όπως τονίζουν προτού καν ενταχθούν στο σύστημα οι 86 εξετάσεις νέας τεχνολογίας, που είναι και πιο ακριβές υπήρχε υπέρβαση κάθε χρόνο και αναγκάζονταν να «χαρίσουν» όπως λένε στο κράτος περίπου το 50% των υποβολών τους.

Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι βάση της σύμβασης που έχουν υπογράψει υποχρεούνται να εκτελούν όσες εξετάσεις συνταγογραφούν οι κλινικοί γιατροί.

«Σου λέει λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ ότι τις εξετάσεις που σου επέβαλα εγώ να εκτελέσεις δεν μπορώ να σου τις πληρώσω όλες, σου πληρώνω τις μισές. Ε, αν αυτό δεν είναι δεν είναι ανήθικο, τι είναι;» αναρωτιέται ο Γιώργος Βουγιούκας.

Σε περίπτωση που κάποιο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο αρνηθεί να εκτελέσει ένα παραπεμπτικό τότε ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να του καταγγείλει την σύμβαση και ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει αγωγή και να ζητήσει αποζημίωση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 0,3 του ΑΕΠ.

Με βάση αυτό όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές του χώρου στην Ελλάδα ο κλειστός προϋπολογισμός γι αυτές τις παροχές θα έπρεπε να είναι 540 εκατομμύρια ετησίως αντί γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ τον προσδιορίζει στα 314 εκατομμύρια ετησίως.

Στην εφαρμογή του claw back (κούρεμα) και του rebate (κλιμακωτός φόρος επί του τζίρου) αποδίδει ο κύριος Βουγιούκας και τα λουκέτα σε 30 μικρές μικροβιολογικές μονάδες και σε 12 στα διαγνωστικά κέντρα. Εκφράζει μάλιστα την αγωνία του ότι το 2017 με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς δεν θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις.