ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σε λευκό κλοιό η χώρα, δύο νεκροί και πολλά προβλήματα

Κακοκαιρία: Σε λευκό κλοιό η χώρα, δύο νεκροί και πολλά προβλήματα
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Σε λευκό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, που μετρά δύο νεκρούς, από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με τις πολικές θερμοκρασίες, ενώ τεράστια είναι η ταλαιπωρία οδηγών, εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Ένας 77χρονος στη Ναύπακτο και μία 78χρονη στην Κομοτηνή είναι τα θύματα της κακοκαιρίας, με τον πρώτο να αφήνει την τελευταία του πνοή στο κέντρο Υγείας της πόλης πιθανόν λόγω υποθερμίας, ενώ ο θάνατος της δεύτερης οφείλεται σε αναθυμιάσεις από μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί.

Δύσκολες ώρες για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς οι σκηνές τους έχουν καλυφθεί από χιόνι, ενώ οι ίδιοι καλούνται να βρουν τρόπο να προστατευθούν από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Μυτιλήνη. Στα Χανιά, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό δύο περιπατητών, από φαράγγι στο Σέλινο.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και του παγετού, που καθιστούν την κίνηση των οχημάτων δύσκολη κι επικίνδυνη, ενώ σε πολλά σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από το Σάββατο στην νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, όπου καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας είχε στηθεί γιγαντιαία επιχείρηση από εκχιονιστικά, πυροσβεστική και τοπικές Αρχές για τον απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού οχημάτων που είχαν ακινητοποιηθεί μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

4003922

Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η ταλαιπωρία για τους εκατοντάδες οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με την περιφέρεια να υπολογίσει τον αριθμό των εγκλωβισμένων σε περίπου 3.000. Η κυκλοφορία μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα, για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο απεγκλωβισμός των οχημάτων στην νέα εθνική οδό ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά στο ρεύμα προς Πάτρα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο ρεύμα προς Κόρινθο. Όμως η ακινητοποίηση βαρέων οχημάτων στην άκρη του δρόμου δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις στον αποχιονισμό της εθνικής οδού.

Το πρωί της Κυριακής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Ολυμπία Οδό, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού και ημιορεινού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες .

Σε ετοιμότητα η γγ Πολιτικής Προστασίας

«Είμαστε σε ετοιμότητα, να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία και στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, προσθέτοντας ότι «όσο συνεχίζεται η κακοκαιρία, ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι εμπλεκόμενες δυνάμεις, θα είναι σε ετοιμότητα».

Για τον κ. Καπάκη, το όποιο πρόβλημα έχει προκύψει μέχρι στιγμής, έχει αντιμετωπιστεί και μάλιστα, ανέφερε ότι σε σχέση με την κακοκαιρία που διέτρεξε και διατρέχει ολόκληρη τη χώρα, δεν έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα. «Μιλάμε για μια κακοκαιρία, η οποία επηρέασε το σύνολο της χώρας και η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Σχεδόν όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας ενεργοποιήθηκαν», υπογράμμισε.

Όντως, οι χαμηλές θερμοκρασίες παραμένουν και σήμερα, Κυριακή, σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με τις πληροφορίες της γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όλη η βόρεια Ελλάδα έχει θερμοκρασίες υπό το μηδέν, στις Σποράδες έχει πολύ χιόνι, ενώ αυτή την ώρα χιονίζει στην Κρήτη.

Όσο για το ζήτημα που προέκυψε χθες, Σάββατο, στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η οποία παρέμεινε κλειστή από χθες αργά το μεσημέρι έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο κ. Καπάκης επεσήμανε ότι η έντονη χιονόπτωση και τα έργα που γίνονται στο σημείο εκείνο, συνέτειναν ώστε «να υπάρξουν καθυστερήσεις», οι οποίες υπό άλλες συνθήκες «θα ήταν ίσως πιο περιορισμένες».

«Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα, σε σχέση με το σημείο εκείνο στο οποίο προέκυψε το πρόβλημα, καθώς εκεί γίνονται έργα και υπάρχουν μόνο δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και από τις 2 τα ξημερώματα η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης.

Κλειστοί δρόμοι και στην Αττική

Κλειστοί παραμένουν στην Αττική, λόγω χιονιού, οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, Περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Επίσης απαγορεύεται, από χτες το βράδυ, η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Απαραίτητες οι αλυσίδες στη Μακεδονία

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό ΘεσσαλονίκηςΒέροιαςΚοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Στα λευκά η Κρήτη

4010967

Πηγή: (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται για τρίτη ημέρα με την Κρήτη να βρίσκεται σήμερα στο... επίκεντρο με το χιόνι να κάνει την εμφάνισή του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ακόμη και μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα περιοχές του Ηρακλείου το πρωί να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Χιόνια, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού στην ανατολική Κρήτη καθώς πολλά χωριά στη ενδοχώρα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ χιόνια έπεσαν και στην πόλη του Ηρακλείου ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο όπου το έστρωσε.

Η χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζεται και σήμερα δημιουργεί κατά τόπους προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους

Χιονισμένα είναι μεταξύ άλλων τα χωριά Αγία Βαρβάρα , Άγιος Μύρωνας , Ασίτες ,Πρινιάς ,Επισκοπή , Αρχάνες , Κουνάβοι, Σμάρι , Κασταμονίτσα καθώς και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Ηρακλείου, Μινώα Μινώα Πεδιάδας Μαλεβιζίου ,Γόρτυνας αλλά και σε περιοχές του Λασιθίου.

Επίσης χιόνισε και σε παραλιακά σημεία του Νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνι έπεσε τις πρωινές ώρες ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου που συνεχίζεται κατά διαστήματα και την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί και πεδινές περιοχές και προάστια της πόλης όπως οι Βασιλειές που νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία - η Φορτέτσα ο Μαραθίτης, ο Αγιος Βλάσσης κα.

Λόγω των χιονοπτώσεων προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο όπως προς το Οροπέδιο Λασιθίου και προς τις περιοχές που υπάρχουν χιόνια ενώ προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

Ωστόσο έχουν παρουσιασθεί και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση όπου συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για αποκατάσταση των βλαβών.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» οι πεδινές περιοχές Περιβόλια Μουρνιές, Νεροκούρου, Ακρωτήρι, πολλά σημεία της πόλης των Χανίων, ενώ τα χιόνια «έφτασαν» μέχρι και το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα καθώς και σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Σε ανοικτή γραμμή από νωρίς το πρωί βρίσκονται Αντιπεριφέρεια και δήμοι σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε ανοικτό τουλάχιστον ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε κάθε δρόμο.Οι πολίτες ωστόσο, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο και Σφακιά.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή. Χιόνι υπάρχει και σε σημεία του δημοτικού γηπέδου Περιβολίων όπου για τις 5:15 το απόγευμα έχεα προγραμματιστεί η αναμέτρηση Πλατανιάς - Λάρισα για το πρωτάθλημα της σούπερ λιγκ.

Λευκό τοπίο αντίκρισαν το πρωί της Κυριακής και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου.

IMG 0989

Πηγή: CNN Greece

IMG 0990

Πηγή: CNN Greece

IMG 0991

Πηγή: CNN Greece

IMG 0992

Πηγή: CNN Greece

Χιόνισε και στη Ρόδο

Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από χθες το βράδυ στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά 'Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.

Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Παγετός στη Μυτιλήνη

Ο παγετός σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε χθες Σαββάτο τα ξημερώματα και για αρκετές ώρες τη Μυτιλήνη.

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοικτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο. Όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, αφού ο κίνδυνος καιροφυλακτεί σε σημεία που τρέχουν νερά που παγώνουν όπως στο κεντρικό μεγάλο δάσος του νησιού, μετά το χωριό Λάμπου Μύλοι.

Από το πρωί έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες βγήκαν γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο. Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης - Μανταμάδου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του νησιού, Νίκος Καρασάββας, «οι αλατιέρες συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε οι δρόμοι δεδομένων των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν να παραμείνουν ανοικτοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι κινούνται στο ευρύτερο περιφερειακό και αγροτικό δίκτυο όπως οι κτηνοτρόφοι που θα κινηθούν προς τις στάνες τους δεδομένου ότι εκεί δεν έχουν επιχειρήσει συνεργεία».

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Βελτίωση του καιρού αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς προβλέπει για σήμερα, Κυριακή, η ΕΜΥ, κάτι που σημαίνει ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Στα βορειοδυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις οι οποίες στο Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και τις ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές. Χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

Πολικές θερμοκρασίες

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16.

Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10. Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου

Την ίδια ώρα σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου. Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα.

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Αυγωνύμων και των Καρυών, προς τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, όπου είχαν παρουσιασθεί τα σημαντικότερα προβλήματα. Καθαρό είναι, επίσης, όλο το οδικό δίκτυο περιμετρικά της Αμανής.

Προβλήματα στη Μαγνησία

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των "πολικών" θερμοκρασιών και του παγετού έχουν δημιουργηθεί πλέον σε όλη την Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση στα ορεινά και στα πεδινά και το χιόνι παγώνει αμέσως, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στις συγκοινωνίες.

4010938

Πηγή: (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Στον Βόλο σημειώνεται από τις 9 το βράδυ και μετά, έντονη χιονόπτωση και έχουν ασπρίσει τα πάντα μέχρι και την θάλασσα στην παραλία.

Ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, εξ αιτίας της έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο, τα θερμόμετρα στις 11.30 την νύχτα έδειχναν -7 βαθμούς και για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν μέσα στον Βόλο δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες, τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ,όσο και του Δήμου Βόλου, που ρίχνουν θαλασσινό νερό.

Ο Περιφερειακός του Βόλου έχει χιόνι και πάγο και η κίνηση των αυτοκινήτων, παρά τον συνεχή αποχιονισμό, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του παγετού.

Η αντιπεριφειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη μιλώντας αργά την νύχτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, αφού 28 συνολικά αυτοκίνητα αποχιονίζουν τις εθνικές οδούς στην Μαγνησία. Στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α' ΒΙΠΕ Βόλου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω χιονιού και πάγου και επισημαίνεται η ανάγκη για χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα. Ανάλογη εικόνα και στην Π.Ε.Ο Βόλου-Αθήνας στο ύψος του Αλμυρού, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, από τον Άνω Βόλο και πάνω.

4010918

Πηγή: (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Στα Χάνια η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς και το πυκνό χιόνι σε συνδυασμό με τον παγετό, κάνουν σχεδόν αδύνατη την κίνηση των οχημάτων παρά τον αποχιονισμό και τις συνεχείς ρίψεις αλατιού.

Στα νησιά των Σποράδων ,το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλόννησος όπου η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Ανάλογη εικόνα και στην Σκόπελο, αλλά τα προβλήματα από το χιόνι που ξεπέρασε στην Χώρα τα 30 εκατοστά, είναι ηπιότερα. Και στην Σκόπελο μεγάλα τμήματα του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ