ΕΛΛΑΔΑ

Στην... κατάψυξη η χώρα: Χιόνια, παγετός και πολικές θερμοκρασίες (pics)

Στην... κατάψυξη η χώρα: Χιόνια, παγετός και πολικές θερμοκρασίες (pics)
Χιόνια στη Σόπελο EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις αλλά και τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, σήμερα Δευτέρα, τέταρτη ημέρα του κύματος κακοκαιρίας που «χτυπά» τη χώρα.

Αρκετές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στις υπόλοιπες επικρατεί πολικό ψύχος και παγετός που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις και έχουν στοιχίσει τη ζωή δύο ανθρώπων, ενός 77χρονου στη Ναύπακτο και μίας ηλικιωμένης στην Κομοτηνή.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως λόγω του παγετού, καθώς ο υδράργυρος βρίσκεται αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία έφθασε τους -19 βαθμούς, στο Νευροκόπι τους -16, στην Καστοριά τους -13, στην Κοζάνη τους -12, στην Αλεξανδρούπολη τους -10 και στη Θεσσαλονίκη τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Εντυπωσιακές εικόνες αλλά και προβλήματα στις Σποράδες

Πυκνό χιόνι έπεσε στη Σκόπελο και την Αλόννησο, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες που δεν βλέπουμε συχνά. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι τεράστια καθώς η Σκόπελος έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο.

skopelos1

(EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Στη Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

skopelos2

(EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

skopelos3

(EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Αποκλεισμένα χωριά στην Εύβοια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύμη

Μεγάλα είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Εύβοια, με τον αντιδήμαρχο Κύμης, Αλέξανδρο Θεοδώρου να ανακοινώνει ότι ο δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το eviazoom.gr, στην περιοχή σπεύδουν μηχανήματα του στρατού προκειμένου να γίνονται άμεσα παρεμβάσεις και να ανοίγουν οι δρόμοι. ενώ σε πολλά χωριά οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

evia1

(Πηγή: evianews.com)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αυλωνάρι-Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΨΑΧΝΑ 1

(Πηγή: eviazoom.gr)

Στα λευκά η Κρήτη και η Ρόδος

Το κύμα ψύχους συνεχίζεται και σήμερα στην Κρήτη με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει έως και τους -6 βαθμούς Κελσίου.

cretalive1

(Πηγή: cretalive.gr)

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ πυκνό χιόνι έχει πέσει στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Χιονισμένα είναι μεταξύ άλλων τα χωριά Αγία Βαρβάρα , Άγιος Μύρωνας, Ασίτες ,Πρινιάς ,Επισκοπή , Αρχάνες , Κουνάβοι, Σμάρι , Κασταμονίτσα καθώς και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Ηρακλείου, Μινώα Μινώα Πεδιάδας Μαλεβιζίου, Γόρτυνας αλλά και σε περιοχές του Λασιθίου.

cretalive2

(Πηγή: cretalive.gr)

Επίσης χιόνισε και σε παραλιακά σημεία του Νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνι έπεσε τις πρωινές ώρες ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου που συνεχίζεται κατά διαστήματα και την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί καιπεδινές περιοχές και προάστια της πόλης όπως οι Βασιλειές που νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία - η Φορτέτσα ο Μαραθίτης, ο Άγιος Βλάσσης κα.

cretalive3

(Πηγή: cretalive.gr)

Εντυπωσιακό είναι το σκηνικό στη Ρόδο όπου χιόνισε στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά και της Σαλάκου.

rodos

(Πηγή: rodiaki.gr)

rodos2

(Πηγή: rodiaki.gr)

rodos 3

(Πηγή: rodiaki.gr)

-18 στη Φλώρινα

Στην «κατάψυξη» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται υπό το μηδέν. Εξαιτίας του παγετού θα μείνουν κλειστά σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου κι αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.
Την ίδια ώρα, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή αλυσίδες και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται -εξάλλου- οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν και ποια θα παραμείνουν κλειστά

Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, σύμφωνα με απόφαση του δήμου Κηφισιάς. Η απόφαση έχει προληπτικό χαρακτήρα, καθώς το πρωί αναμένεται παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον δήμο Διονύσου, στην Αττική. Η απόφαση, η οποία ελήφθη λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών, αφορά τα σχολεία σε Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Διόνυσο, Δροσιά, Κρυονέρι, Ροδόπολη και Σταμάτα.

Εκτός λειτουργίας θα μείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Δυτική Ελλάδα

Μεγάλος αριθμός σχολείων δεν θα λειτουργήσει στη δυτική Ελλάδα, λόγω της κακοκαιρίας και του παγετού.

Ειδικότερα, στην Αχαΐα, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ενώ στον δήμο Ερυμάνθου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των τοπικών κοινοτήτων Χαλανδρίτσας, Λεοντίου, Ερυμάνθειας, Σταυροδρομίου και Σκιαδά.

Στον δήμο Πατρέων δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Άνω Καστριτσίου, καθώς και το δημοτικό και νηπιαγωγείο στα Σελλά.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό και νηπιαγωγείο Λαμπείας, οι λυκειακές τάξεις Λαμπείας το δημοτικό και νηπιαγωγείο Πανόπουλου, το γυμνάσιο Πανόπουλου, καθώς και το δημοτικό νηπιαγωγείο στου Κούμανι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστά θα είναι αύριο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε ολόκληρο τον δήμο Ναυπακτίας. Στον δήμο Αγρινίου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Καλλιθέας, Αγίου Βλασίου, Κυπαρίσσου, Ποταμούλας και Σκουτεράς.

Στον δήμο Μεσολογγίου, θα παραμείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του προβλήματος με την υδροδότηση το 1ο το 2ο και το 3ο δημοτικό σχολείο, τα νηπιαγωγεία, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν ο παιδικός σταθμός Αιτωλικού και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης γενικής αγωγής.

Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο Ρέθυμνο, στη Μαγνησία, στη Στερεά Ελλάδα.

Σε όλο τον νομό Εύβοιας τα σχολεία τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τρίτη, όπως στον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου.

Σε ό,τι αφορά την Ευρυτανία, στον Δήμο Καρπενησίου τα σχολεία θα μείνουν κλειστά τη Δευτέρα ενώ στον Δήμο Αγράφων θα μείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Φωκίδα αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε:

Μυτιλήνη

Λήμνο

Άγιο Ευστράτιο

Φλώρινα

Κατερίνη

Χαλκιδική

Στο Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη

Λάρισα

Έβρος

Ροδόπη

Θεσσαλονίκη

Καρδίτσα

Κρήτη

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

4011106

(Πηγή: EUROKINISSI)

Η πρόγνωση του καιρού

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας σε όλη την χώρα και σήμερα, με τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού να είναι τοπικές χιονοπτώσεις στην ανατολική χώρα και σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Η θερμοκρασία επίσης θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ενώ αναμένεται και παγετός –κατά τόπους ισχυρός- στα ηπειρωτικά.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 9/12 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως από το βράδυ, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά του νομού και από τη νύχτα και στην πόλη.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -07 (μείον 7) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική, οπού θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το βράδυ έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -12 (μείον 12) έως -01 (μείον 1) βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο, κυρίως από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κέλσιου. Στην ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα στα ανατολικά και νοτιά θα ενταθούν. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων τη νύχτα στη νοτιά Πελοπόννησο.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχές η χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά και τη νύχτα πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 02 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια στα ανατολικά, μικρή άνοδος της θερμοκρασίας την Τρίτη

Νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται την Τρίτη, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενίσουν. Στα υπόλοιπα, από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ