ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ: Πυροβόλησε και έφυγε ανενόχλητος ο δράστης

Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ: Πυροβόλησε και έφυγε ανενόχλητος ο δράστης
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ανενόχλητος, κρατώντας το όπλο του στα χέρια, έφυγε από το σημείο της επίθεσης ο δράστης που άνοιξε πυρ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό.

Ρεπορτάζ: Μίνα Καραμήτρου, Λευτέρης Σουχάιμπ

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι στόχος του δράστη ήταν να υπάρξει θύμα, καθώς σημάδεψε τον σκοπό που ήταν έξω από την αστυνομική κλούβα. Επίσης, επέλεξε να εξαπολύσει την επίθεση την ώρα που άλλαζε η βάρδια ώστε οι αστυνομικοί να αιφνιδιαστούν και να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

Ο δράστης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πυροβόλησε με καλάνσικοφ και έφτασε έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τα πόδια. Επίσης, το γεγονός ότι αυτόπτες μάρτυρες δεν άκουσαν κάποια μηχανή ή αυτοκίνητο να φθάνει στο σημείο μετά την επίθεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έφυγε επίσης πεζός.

pasok2

(Πηγή: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Ο αστυνομικός που τραυματίστηκε ελαφρά διεκομίσθη στα επείγοντα του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει τραύματα πιθανόν από θραύσματα, στην κοιλιακή χώρα και τον μηρό και αναμένεται να πάρει εξιτήριο αύριο, Τετάρτη. Πρόκειται για έναν νεαρό αστυνομικό ο οποίος έχει τρία παιδιά, το μικρότερο είναι τριών μηνών.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, κατήγγειλαν ότι έχουν εντολές να μην περιπολούν πέραν της Ζωοδόχου Πηγής. Εκτιμούν ότι έχουν γίνει στόχος και υπογραμμίζουν, για άλλη μία φορά, ότι τα Εξάρχεια δεν μπορούν να είναι άβατο. Καλούν τους αρμόδιους να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα «για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία» και υπενθυμίζουν την επίθεση που σημειώθηκε πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ομάδα αγνώστων πέταξε μία μολότοφ και χτύπησε τον βουλευτή, Γιώργο Αρβανιτίδη.

final

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

final 1

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

final 2

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

final copy

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά την ένοπλη επίθεση

Την ίδια ώρα συνεχίζεται, από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, η έρευνα του χώρου της ένοπλης επίθεσης ενώ παραμένει κλειστή η Χαριλάου Τρικούπη.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αστυνομικοί της οποίας συλλέγουν στοιχεία από την περιοχή, ενώ έχουν πάρει οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και από εκείνες των γύρω καταστημάτων.

Επίσης, στα εγκληματολογικά εργαστηρια έχουν μεταφερθεί οι τρεις κάλυκες από πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ, που βρέθηκαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, σε μικρή απόσταση από το λεωφορείο-στόχο των ΜΑΤ.

Από το λεωφορείο είχαν κατέβει οι φρουροί και είχαν πάρει τις θέσεις τους, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Όπως είπαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο, είδαν λάμψεις από τους πυροβολισμούς από την πλευρά της οδού Αραχώβης, απ' όπου πιθανότατα βγήκε ο ένοπλος και πυροβόλησε τρεις φορές.

Οι δύο σφαίρες χτύπησαν το παρμπρίζ του λεωφορείου και μάλιστα στο ύψος των αστυνομικών. Η τρίτη σφαιρα χτύπησε στο κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Από θραύσματα τραυματίστηκε στην κοιλιά και στον μοιρό ο 34χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος μεταφέρθηκε με περιπολικό στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά παραμένει για νοσηλεία.

Τον τραυματία επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάστασή του και να του ευχηθούν καλή ανάρρωση. Έως πριν λίγο ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο, υπό τον κ. Τόσκα, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης. Απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι η επίθεση αποτελεί «απάντηση», στη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου και εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε από οργάνωση που έχει και στο πρόσφατο παρελθόν εκτελέσει παρόμοιες επιθέσεις και αναμένεται προκήρυξη, που θα ξεκαθαρίσει την ταυτότητά της.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο ένοπλος που πυροβόλησε ήταν μόνος του ή είχε και κάλυψη από άλλα άτομα.

final 1 copy

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

final 2 copy copy

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

final 3

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο CNN Greece τη στιγμή της επίθεσης

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στο CNN Greece τη στιγμή της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Περνούσα για να πάω στη δουλειά μου και ξαφνικά άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έτρεξα προς το μαγαζί» λέει στο CNN Greece μία κυρία η οποία εργάζεται κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια τόνισε ότι δεν πρόλαβε να δει τι συνέβη και ότι μετά τους πυροβολισμούς δεν άκουσε κάτι, όπως για παράδειγμα, τον θόρυβο μίας μηχανής. «Φοβήθηκα, δεν κοίταξα τίποτα, ήρθα αμέσως στο μαγαζί» πρόσθεσε.

Το γραφείο του πρωθυπουργού καταδικάζει την επίθεση

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού καταδικάζει «απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Tέτοιες ενέργειες δεν κάμπτουν το φρόνημα των ελληνικών Αρχών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αποδείξει πως επιτελούν επιτυχώς το καθήκον τους.

Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη για τη δολοφονική επίθεση

Την απερίφραστη καταδίκη του συμβάντος που έγινε σήμερα το πρωί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη. Επιπλέον, επικοινώνησε με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση υγείας του τραυματία αστυνομικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, «εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του κόμματος τα ξημερώματα της Τρίτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού».

Επίσης, ο Π. Ρήγας επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κ. Τσουβάλα προκειμένου «να ενημερωθεί για το περιστατικό και για την κατάσταση της υγείας του τραυματία. Ο Π. Ρήγας ζήτησε από τον επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρει στον αστυνομικό τις ευχές του ΣΥΡΙΖΑ για ταχεία ανάρρωση».

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε περαστικά στον αστυνομικό που τραυματίστηκε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Για «δολοφονική και τρομοκρατική επίθεση εις βάρος της δημοκρατίας» κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά σε σχετική ανακοίνωση, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι «αδιαφορεί για τη δημιουργία γκέτο στο κέντρο της Αθήνας».

«H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα τη νέα επίθεση με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτελεί ξεκάθαρα μια δολοφονική, τρομοκρατική, επίθεση εις βάρος της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την δημιουργία γκέτο στο κέντρο της Αθήνας βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει:

Οι ευθύνες της είναι μεγάλες καθώς παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις παρουσιάζει πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει το γαϊτανάκι των επιθέσεων, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στην ασφάλεια. Ευχόμαστε περαστικά στον αστυνομικό και σύντομη αποκατάσταση της υγείας του.

Σταύρος Θεοδωράκης: Κάποιος να ειδοποιήσει τον κ. Τόσκα ότι βγήκαν τα καλάσνικοφ στο κέντρο

Την επίθεση που σημειώθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

ΚΚΕ: Πρόκειται για ενέργεια που δημιουργεί ερωτηματικά

Το ΚΚΕ «καταδικάζει την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Πρόκειται για ενέργεια που δημιουργεί ερωτηματικά για τους δράστες και τις επιδιώξεις αυτής της επίθεσης» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία αστυνομικό».

ΑΝΕΛ: Εγκληματικές ενέργειες είναι απαράδεκτες στη Δημοκρατία

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση εναντίον ανδρών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη» αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι «εγκληματικές ενέργειες είναι απαράδεκτες στη Δημοκρατία και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές».

«Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά στον αστυνομικό φρουρό που τραυματίστηκε κατά την επίθεση» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου.

Ένωση Κεντρώων: Η βία βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία

Η Ένωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Η βία, από όπου και αν προέρχεται και όπου και αν στοχεύει, βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», τονίζει, στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ