ΕΛΛΑΔΑ

Με τροποποιήσεις προχωρά η ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό

Με τροποποιήσεις προχωρά η ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Περί τα τέλη Απριλίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό, η κατασκευή του οποίου έχει πλέον ξεκινήσει με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ο σχεδιασμός του τεμένους τροποποιήθηκε ελαφρά πέρυσι: για παράδειγμα, το οικόπεδο αποφασίστηκε να χωριστεί, με τη χάραξη ενός δρόμου, από το υπόλοιπο οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να διατηρεί κάποιες λειτουργίες του. Επίσης αποφασίστηκε το κτίριο του τεμένους, να μην γίνει μέσω της μετατροπής υφιστάμενης αποθήκης, αλλά με μια νέα μεταλλική κατασκευή, καθώς και να κατεδαφιστούν και τα οκτώ εγκαταλελειμμένα κτίρια του οικοπέδου.

Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου στην έκταση των 17 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και ήδη έχουν κατεδαφιστεί δύο από τα οκτώ κτίρια στη θέση των οποίων θα ανεγερθεί το τέμενος.

Στον χώρο που θα δημιουργηθεί από την κατεδάφιση και των υπόλοιπων κτιρίων θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, παιδική χαρά και χώρος στάθμευσης. Όσο για το κτίριο, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση της θεμελίωσής του και έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατασκευαστούν ο κύριος και ο δευτερεύων μεταλλικός σκελετός.

Το τέμενος θα έχει έκταση 1.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει δύο λατρευτικούς χώρους, έναν για άνδρες χωρητικότητας 300 ατόμων κι έναν για τις γυναίκες χωρητικότητας 50 ατόμων. Το κτίριο θα φιλοξενεί τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους (τουαλέτες κτλ), τα γραφεία του ιμάμη και του μουεζίνη και θα διαθέτει κρήνη, όπως επιβάλλει η μουσουλμανική παράδοση.

Το τζαμί δεν θα έχει μιναρέ, ενώ δίπλα του θα ανεγερθεί βοηθητικό κτίσμα για τις μονάδες θέρμανσης, ύδρευσης και πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ