ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν, η πολιτεία δεν άκουσε (pics)

Καιρός: Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν, η πολιτεία δεν άκουσε (pics)
CNN Greece

Πριν ξεσπάσει το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη ολόκληρη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρές χιονοπτώσεις που θα διαρκέσουν περίπου τρία 24ωρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτα δελτία επιδείνωσης του καιρού προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες αλλά και για να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά τα προβλήματα δεν έλειψαν και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι χιονοπτώσεις ήταν συνεχείς και έντονες, όπως η Σκόπελος, η Αλόννησος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις οι πρόσφυγες έμειναν απροστάτευτοι

Τραγικές φιγούρες, οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας οι οποίοι με θερμοκρασία υπό το μηδέν και χιόνια αναγκάστηκαν αυτές τις δύσκολες ημέρες να κοιμηθούν μέσα στις σκηνές, χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό.

moria

(Πηγή: eurokinissi)

Μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από τον Γενάρη να είχε δηλώσει ότι «κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει», όμως όπως αποδείχθηκε, οι πρόσφυγες πάγωσαν και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου δεν τιμούν την χώρα μας και καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Έπειτα από σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας προχώρησε στην παραδοχή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση του προσφυγικού ήταν απροετοίμαστες για το δριμύ κύμα ψύχους που έπληξε τη Μόρια.

«Ειδικά για τη Μόρια δεν υπάρχει δικαιολογία. Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοια σφοδρά καιρικά φαινόμενα.Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Μουζάλας δεν θέλαμε να συμβεί αυτό το πράγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Και αφού ταλαιπωρήθηκαν για αρκετές μέρες τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στο αρματαγωγό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, «Λέσβος», που βρίσκεται στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

moria2

(Πηγή: eurokinissi)

Στον ύπνο πιάστηκε η Θεσσαλονίκη

Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να είναι συνηθισμένη με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια, ωστόσο η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω της «Αριάδνης». Το κέντρο της συμπρωτεύουσας έμοιαζε με μεγάλο παγοδρόμιο και οι αλατιέρες του δήμου δεν καθάρισαν τους κεντρικούς δρόμους με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε ότι το βράδυ της Τρίτης «ο υδράργυρος έπεσε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα το αλάτι να πετρώσει μέσα στις αλατιέρες και να μην είναι δυνατή η ρίψη του στους δρόμους».

«Πώς να προβλέψεις ότι θα πετρώσει το ίδιο το αλάτι; Αυτό θα γίνει το ανέκδοτο της χρονιάς» είπε χαρακτηριστικά.

4012303

(Πηγή: eurokinissi / MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Παράλληλα, προανήγγειλε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης αντέδρασε σωστά στη διαχείριση της κακοκαιρίας, ή αν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης των προβλημάτων που ανέκυψαν και εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει πλήρως και στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο.

«Σκέφτομαι να παραιτηθώ, αν προκύψει ότι έχω ευθύνη. Θα πάω σπίτι μου και θα περνάω καλύτερα», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αποκλεισμένοι για έκτη ημέρα οι κάτοικοι της Κύμης

Δύσκολες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην Κύμη, με τους κατοίκους να είναι αποκλεισμένοι για έκτη συνεχή ημέρα. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα πέσουν χιόνια στην περιοχή, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε απροετοίμαστος για το κύμα κακοκαιρίας.

KYMH 2

(Πηγή: CNN Greece)

Οι δρόμοι μέχρι σήμερα Πέμπτη, παραμένουν κλειστοί και πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό από το Σάββατο. Χρειάστηκε μάλιστα η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δύο ασθενείς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Σκόπελος – Αλόννησος χωρίς ρεύμα

Στη Σκόπελο και στην Αλόννησο εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα, από την πρώτη ημέρα που η «Αριάδνη» χτύπησε την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα γεγονός που καταδεικνύει ότι οι αρμόδιες αρχές ήταν απροετοίμαστες παρά τις προειδοποιήσεις.

ALONISOS 1

(Πηγή: taxydromos.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ