ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Βροχές, χιόνι και νοτιάδες φέρνει ο «Βίκτωρ»

Κακοκαιρία: Βροχές, χιόνι και νοτιάδες φέρνει ο «Βίκτωρ»
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πριν προλάβουν να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω της η «Αριάδνη», ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, ο «Βίκτωρ» φέρνει βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, πλήττει από το βράδυ της Κυριακής πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα βόρεια. Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, τα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά και από Δευτέρα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατούν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα -το πρωί- σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη. Το θερμόμετρο, λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφοδιάζεται με νέες ποσότητες αλατιού, καθώς από το βράδυ της δευτέρας ως και την Πέμπτη αναμένεται το νέο κύμα χιονιά στην πόλη.

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση στη Ζάκυνθο

Λευκό τοπίο αντίκρισαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι της Ζακύνθου, όχι λόγω χιονιού, αλλά εξαιτίας μιας πρωτοφανούς χαλαζόπτωσης που έπληξε το νησί. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική και την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές.

Προκλήθηκε όμως μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβάτες πτήσης από την Αθήνα, καθώς λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Καλαμακίου, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί. Ο κυβερνήτης αποφάσισε να οδηγήσει το αεροπλάνο πίσω στην Αθήνα, ώστε να μη θέση σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών.

Προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχοπτώσεις στα πεδινά, έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης σήμερα το πρωί στην περιοχή της Γαστούνης, στην Ηλεία, έκλεισε για περίπου μιάμιση ώρα η εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ενώ η κίνηση γινόταν από την παλαιά εθνική οδό.

Εν τω μεταξύ, στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων, έχει κλείσει η διαδημοτική οδός από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιαλείας προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Επίσης, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, Πούντας-Καλαβρύτων, Καλαβρύτων-Πατρών από Καταρράκτη μέχρι Κομπηγάδι, Αγίου Βασιλείου-Πιτίτσας, Αιγείρας-Αμπελοκήπων, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Αιγείρας-Περιθωρίου, από το 3ο χιλιόμετρο και άνω, Ακράτας-Ζαρούχλας, από το 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο, Περδικάκι-Αυλάκι, Νέα Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο-Γέφυρα Κάτερνας, από το 5ο έως 15ο χιλιόμετρο, Καλλιθέας-Προυσού, από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο. Επίσης, στην ορεινή Ναυπακτία η κίνηση γίνεται με αλυσίδες από τον Παλαιόπυργο και άνω, από την Πόκιστα και άνω, από τη Λημνίστα και άνω, καθώς και στους οικισμούς Γρηγόρι, Ελατόβρυση, Καλλονή και Κυδωνιά.

Πάντως, τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς για να απομακρύνουν το χιόνι και τον πάγο.

Χιονίζει σε βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Θεσσαλία

Χιόνια πέφτουν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται και σε περιοχές του Έβρου. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.

Λόγω της χιονόπτωσης της τελευταίας εβδομάδας και του παγετού εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της ίδιας Περιφέρειας.

4016092

Πηγή: (Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Εξάλλου, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών.

Από τα ξημερώματα χιονίζει και στην Ήπειρο και σε περιοχές άνω των 500 μέτρων υψόμετρο, με τον Δήμο Ιωαννιτών να αποφασίζει να μην λειτουργήσουν τα σχολεία για λόγους ασφάλειας των μαθητών.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία στους δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έχει βγάλει στους δρόμους μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες.

Για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από το 48ο έως και την 120ο χιλιόμετρο.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, στο οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, την Εγνατία Οδό, καθώς επίσης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Χιονίζει από το πρωί της Δευτέρας στα ορεινά της Ξάνθης με αποτέλεσμα να αναστείλουν εκ νέου τη λειτουργία τους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ορεινού δήμου Μύκης αλλά και της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Στα υπόλοιπα τμήματα του δήμου Ξάνθης όσο και στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, τα σχολεία σήμερα λειτουργούν κανονικά.

Νέες χιονοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στον νομό της Λάρισας, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στα ορεινά. Ειδικότερα, χιονίζει έντονα σε περιοχές των δήμων Φαρσάλων, Αγιάς και της Ελασσόνας, ενώ στη πόλη της Λάρισας η βροχή εναλλάσσεται με χιονόνερο.

Στον δήμο της Λάρισας δεν λειτούργησαν πέντε νηπιαγωγεία λόγω ζημιών στη θέρμανση, οι οποίες δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν, αλλά και το δημοτικό σχολείο της κοινότητας Κοιλάδας, λόγω της χιονόπτωσης που πλήττει την περιοχή.

Επίσης, κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Αγιάς και Φαρσάλων, καθώς επίσης το γυμνάσιο και το λύκειο Γόννων, το δημοτικό σχολείο Αμπελακίων και το γυμνάσιο Μακρυχωρίου του δήμου Τεμπών.

4017842 1

Πηγή: EUROKINISSI/ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Επίσης, με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία, ανεστάλη η απόφαση για επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για σήμερα Δευτέρα στον δήμο Τρικκαίων, καθώς οι καιρικές συνθήκες που ενέσκηψαν στην περιοχή δεν επιτρέπουν την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας από τα διδακτήρια. Επομένως τα σχολεία δεν λειτούργησαν ούτε σήμερα. Αντιθέτως, ανοιχτοί ήταν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Επίσης, λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού, σήμερα Δευτέρα 16/01/2017, όλα τα σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, δε θα λειτουργήσουν.

Έντονες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η συγκοινωνία στο περιφερειακό και επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας παρά τις έντονες χιονοπτώσεις που είχαμε τα ξημερώματα στον ορεινό όγκο της περιοχής. Για 3 ώρες περίπου η αστυνομία χρειάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και στο δρόμο Λαμίας 'Αμφισσας στον Μπράλο και στο 51ο χιλιόμετρο καθώς και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου στην περιοχή του Τυμφρηστού.

Η ένταση της χιονόπτωσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και η χιονόπτωση έφτασε μέχρι παρυφές στη βόρεια πλευρά της πόλης της Λαμίας. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα όλη τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα έδιναν μάχη να διατηρήσουν ανοιχτό το δρόμο. Την ίδια χρονική περίοδο τα Ι.Χ. κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τις εφτά το πρωί και μετά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και εξελίσσεται ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο υπόλοιπο του νομού μέχρι τα ξημερώματα υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες έχουν σταματήσει από τις 8 το πρωί. Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο με την παρέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων έχουν ανοίξει όλοι δρόμοι και μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας για πιθανή αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων από τις βροχές στα πεδινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βροχές των τελευταίων ωρών έχουν ανεβάσει τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα. Από τις μέχρι τώρα μετρήσεις σε κρίσιμα σημεία, ο όγκος του νερού που μεταφέρει ο Σπερχειός ποταμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ωστόσο η ύφεση των καιρικών φαινομένων γεμίζει με αισιοδοξία και τους αρμόδιους της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αποφυγή πιθανών καταστροφών. Όπως μάλιστα σημειώνουν το παρήγορο στοιχείο είναι ότι «έπεσε χιόνι στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας από το υψόμετρο των 400 m και πάνω με συνέπεια να μην λιώσουν τα χιόνια και να μην αυξηθεί υπέρμετρα ο όγκος του νερού στο ποτάμι».

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας έχει προκαλέσει η νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

4016112

Πηγή: (Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Από το 6ο χιλιόμετρο, έως το 16ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης- Καλαμάτας (μέσω Καλογερικού).

-Από το 25ο χιλιόμετρο έως το 63ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πύργου- Τρίπολης

-Από το 45ο χιλιόμετρο, έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

-Από το 20ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων.

-Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς.

-Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας.

-Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Λυκουριάς.

-Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Κιάτου.

- Από το 1ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στη Μεσσηνία, η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ