ΕΛΛΑΔΑ

Διαδίκτυο: Όλο και μικρότερες ηλικίες παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης

Διαδίκτυο: Όλο και μικρότερες ηλικίες παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης
Reuters/Michael Kooren

Τσακωμοί, βία, ανησυχία και παραμέληση υποχρεώσεων είναι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ελληνικές οικογένειες και η αιτία είναι μια: το διαδίκτυο.

Η σημερινή γενιά των νέων είναι εξαρτημένη από το ίντερνετ -σε ανησυχητικό βαθμό-, αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γιώργος Κορμάς υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, σημειώνοντας:

Το 40% πλέον από τα 1.800 τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε το έτος αφορά συμπεριφορές εξάρτησης. Υπάρχει μια αυξητική τάση.

Η επέκταση του φαινομένου αυτού είναι διπλή κατά τον κ. Κορμά, και ένα από αυτό είναι ότι πλέον επηρεάζονται όλο και πιο μικρές ηλικίες:

Παλιότερα ξεκινούσαμε από 14-15 ετών, τώρα το πρόβλημα αγγίζει και μαθητές της Ε΄και της ΣΤ' Δημοτικού! Δεύτερον, υπάρχει πλέον γενίκευση της χρήσης του διαδικτύου σε όλη την χώρα.

Το γεγονός αυτό, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης στις αναφορές προβλημάτων εξάρτησης στις αντίστοιχες τηλεφωνικές γραμμές.

Πώς εκδηλώνεται η τάση εξάρτησης σε παιδιά και νέους; Με παραμέληση των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων τους, με κακό και λίγο ύπνο που οδηγεί στην υπνηλία τις ώρες του σχολείου, με επιθετικότητα, θλιμμένη συμπεριφορά, τάση απόσυρσης από άλλες δραστηριότητες, από την έξοδο και τη ζωντανή επαφή με φίλους/ες.

Ο ψηφιακός αυτός μικρόκοσμος είναι πολύ βολικός για τα παιδιά που τελικά τον ερωτεύονται, σημειώνει η εφημερίδα. Έχουν πλήρη ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν, τα παιχνίδια που παίζουν είναι δομημένα έτσι ώστε να επιβραβεύονται σχεδόν όλοι... Γενικά, το διαδίκτυο τους αγαπάει όλους, σε αντίθεση με τη ζωή, που είναι πιο απαιτητική. Για αυτό τα παιδιά παρασύρονται τόσο εύκολα. Ωστόσο, μια ακόμη αιτία που κάνει τα παιδιά να στρέφονται στον ψηφιακό κόσμο είναι οι γονείς, που είναι «ψηφιακά αναλφάβητοι» και νομίζουν πως τα παιδιά είναι ασφαλής μπροστά από μια οθόνη.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πανελληνιά ερευνά στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, το 15,1 (1στους 6 μαθητές), παρουσιάζουν συμπεριφορές παθολογικής χρήσης από το διαδίκτυο. Πιο μεγάλο είναι το ποσοστό στα κορίτσια (19%) που ασχολούνται κυρίως με τα μέσα δικτύωσης, ενώ τα αγόρια (11%) παίζουν κυρίως ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το 40,5% των 16αρηδων απάντησε πως συχνά ή πολύ συχνά μπαίνει στο ίντερνετ ότι νοιώθει άκεφος/η, το 35,9% για να ξεφύγει από τις στεναχώριες ενώ το 20,8% παραδέχεται πως δυσκολεύεται να βγει από διαδίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ