ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες μπλόκα: Aπειλούν να κατέβουν στην Αθήνα

Αγρότες μπλόκα: Aπειλούν να κατέβουν στην Αθήνα
EUROKINISSI

«Ο καιρός αγριεύει, θα αγριέψουμε και εμείς» λέει στο CNN Greece o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναδούμε τρακτέρ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι αγρότες το είπαν και το έκαναν. Το πρωί της Δευτέρας άναψαν μηχανές και οδήγησαν τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου σε όλη την χώρα.

Δηλώνουν αποφασισμένοι τις επόμενες ημέρες να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους με περισσότερα μπλόκα ενώ δεν αποκλείουν να κατέβουν και στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Τι είναι αυτό που τους κατεβάζει για ακόμη μια φορά στο δρόμο;

«Το 20% των αγροτών παίρνει το 80% των επιδοτήσεων. Αυτή είναι μια πολιτική που έχει ξεκληρίσει τόσες οικογένειες αγροτών. Είναι το φορολογικό. Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ το άτομο και 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί, μην σας πω ότι έχουν πενταπλασιαστεί, είναι το 27% επί του καθαρού εισοδήματος μας. Είναι το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 30% , ο ΦΠΑ πήγε στο 24%. Ζητάμε όσα δάνεια έχουν κοκκινίσει να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις αλλά σε κούρεμα. Ζητάμε να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας. Όταν συλλέγονται τα προϊόντα, δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτούν, μας εκβιάζουν και πάμε και τα δίνουμε χωρίς τιμή. Και όταν η τιμή καθορίζεται μετά από 3 με 4 μήνες είναι εξευτελιστική και πολλοί αγρότες είναι ακόμη απλήρωτοι » δηλώνει στο CNN Greece o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν άδικα τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης και να φορολογηθεί βάση αυτού του επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να χαρακτηρίζεται κάποιος ως αγρότης όταν το 30% του εισοδήματος του προέρχεται από αγροτικές εργασία.

Η πανελλαδική επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την Πέμπτη για να εκτιμήσει την δυναμική του αγώνα ανάλογα με την παρουσία των αγροτών στα μπλόκα όλης της χώρας και θα λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις. Τώρα για το αν και το πότε θα μπουν σε διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα το αποφασίσουν το επόμενο διάστημα.

Ο «Διχασμός»

Πέρυσι κατά την διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων υπήρξε ένας «διχασμός» όταν κάποια μπλόκα επέλεξαν να διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής και να χαράξουν την δική τους αγωνιστική πορεία.

«Η αγροτιά δεν είναι ένα πράγμα. Υπάρχουν αγρότες μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι. Εμείς εκφράζουμε την μικρομεσαία αγροτιά. Υπάρχουν οι μεγαλοαγρότες όπως ήταν και πέρυσι, λένε ότι θα βγουν και αυτοί, θα δείξει» λέει στο CNN Greece o Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Τα μπλόκα

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην Εθνικό οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, από παραγωγούς του Τυρνάβου.

Στην Άρτα αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιονίας Οδού στη θέση Άγιος Δημήτριος. Η τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, στον κόμβο των Πραιτωρίων οι αγρότες του Συλλόγου Αστερουσίων στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ μπλόκο υπάρχει και στα Χανιά στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια.

Δυναμική είναι η παρουσία των αγροτών στην εθνική οδό Κορίνθου –Πατρών στο ύψος του Αιγίου.

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία.

Στην Πρέβεζα το μπλόκο στήθηκε στην περιοχή, Λούρο και όπως λένε οι αγρότες θα συντονιστούν με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι.

Την Τρίτη σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα στηθεί μπλόκο στην περιοχή της Αγιάς, ενώ την Πέμπτη θα στηθεί το μεγάλο μπλόκο στη Νίκαιας της Λάρισας, από τις Ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ