ΕΛΛΑΔΑ

Χιονοστιβάδα Ιταλία: Τρία μικρά σκυλιά βρέθηκαν ζωντανά (pics)

Χιονοστιβάδα Ιταλία: Τρία μικρά σκυλιά βρέθηκαν ζωντανά (pics)
REUTERS/ HANDOUT

Τρία μικρά σκυλιά, που είχαν μείνει επί πέντε μέρες εγκλωβισμένα μέσα στο ξενοδοχείο Rigopiano, που καταπλακώθηκε από την χιονοστιβάδα στην περιφέρεια της πόλης Πεσκάρα, βρήκαν ζωντανά οι διασώστες.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, πρόκειται για τα παιδιά των δυο μεγάλων σκύλων, ράτσας Παστόρε Αμπρουτσέζε, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε καλή κατάσταση στο χωριό Φαρίντολα, την περασμένη Πέμπτη. Το τελευταίο αυτό γεγονός δίνει ελπίδες στους διασώστες πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να βρεθούν και άλλοι επιζώντες.

Από το απόγευμα της Δευτέρας θα χρησιμοποιηθούν και εκσκαφείς για να πραγματοποιηθούν έρευνες και στο πίσω μέρος του ξενοδοχείου.

ITALY SEISMOS 2
ITALY SEISMOS 3

ΠΗΓΗ: REUTERS

Την ίδια στιγμή, αγανακτισμένοι είναι πολλοί συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι αναφέρονται σε σαφείς ευθύνες του κρατικού μηχανισμού, ιδίως σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση της νομαρχίας και της Πολιτικής Προστασίας πριν από την φονική χιονοστιβάδα (όταν είχαν ζητηθεί από τους διαχειριστές του ξενοδοχείου εκχιονιστικά μηχανήματα), και αμέσως μετά, όταν δεν έγινε πιστευτός ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος τηλεφώνησε για να σημάνει συναγερμό.

Σε ό,τι αφορά τα ευρύτερα προβλήματα στην κεντρική Ιταλία, μετά τις σεισμικές δονήσεις της περασμένης εβδομάδας και το σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας, με πρωτοφανείς χιονοπτώσεις, υπολογίζεται ότι οι ζημιές συνολικά ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω των σεισμικών δονήσεων των τελευταίων πέντε μηνών, ανέρχονται σε 13.000.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την μεριά της, είχε αφήσει πρόσφατα να διαρρεύσει ότι η Ιταλία θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες, διότι η σχέση ελλείμματος- AΕΠ της κρίνεται υψηλότερη από το ανώτερο συμφωνημένο όριο, κατά ποσοστό 0,2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ