ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας

Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, καθώς αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Σύμφωνα με το κάλεσμα της Επιτροπής, σήμερα Πέμπτη, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας στην εθνική οδό, με την προσυγκέντρωση των Λαρισαίων αγροτών να έχει προγραμματιστεί για τις 12:00, στις διασταυρώσεις Γαλλήνης και Αγίων Αναργύρων.

Και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων,που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή τους καλούν για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τους πολίτες αλλά και άλλους αγρότες να στηρίξουν την κινητοποίησή τους, αποκλείοντας την εθνική οδό Χανίων- Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».

Ο αποκλεισμός θα είναι συμβολικός και μικρής διάρκειας ενώ, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα αι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

Επίσης, οι αγρότες από τα Φάρσαλα της Λάρισας δίνουν ραντεβού την Παρασκευή στις 11:00, στη διασταύρωση στο Βασιλί, από όπου θα ξεκινήσουν για να κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας.

Το Σάββατο 28/1 πρόκειται να στήσουν το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ.

4027260

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

«Το μπλόκο επρόκειτο να στηθεί την Πέμπτη, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίσαμε στη γενική μας συνέλευση να στήσουμε τα τρακτέρ μας στα διόδια Μαλγάρων το Σάββατο», ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, προσθέτοντας ότι στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε, συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις περιοχές: Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, 'Αδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά.

Ο κ. Ανεστίδης τόνισε ακόμη ότι «η συγκρότηση της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας είναι καλή ιδέα, αλλά παραμένει μια ιδέα, αφού δεν έχει να επιδείξει πράξεις και έργα πρώτα». Επιπλέον σημείωσε ότι «η σύσταση επιτροπών πριν το στήσιμο μπλόκων είναι άχρηστες και προκαλούν διχασμό. Συσκέπτονται, όσοι δεν μπορούν να σκεφτούν».

Ταλαιπωρία στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης

Ταλαιπωρία περίμενε την Τετάρτη τους οδηγούς στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, καθώς ο δρόμος έκλεισε από τα μπλόκα των αγροτών, όμως άνοιξε σε λιγότερο από μια ώρα.

Συγκεκριμένα ο δρόμος έκλεισε στο ύψος του Λευκώνα, αφού ο όγκος των τρακτέρ που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, δυσκόλευε την κίνηση των οχημάτων και έτσι οι αστυνομικές δυνάμεις τα κατεύθυναν σε παρακαμπτήριους δρόμους, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση.

Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στην περιοχή, όχι για να αποτρέψουν τους αγρότες να κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά να διευκολύνουν τους αυτοκινητιστές στην κίνησή τους, μέσω περιφερειακών δρόμων και δίνοντας έτσι το χρόνο στους αγρότες να παρατάξουν στην άκρη του οδοστρώματος τα τρακτέρ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο σημείο βρίσκονται περίπου 60 τρακτέρ, ενώ πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι σταδιακά προστίθενται και άλλα.

Έκλεισε η νέα εθνική οδός Λάρισας-Κοζάνης

Σε αποκλεισμό της νέας εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι αγρότες της Λάρισας που συμμετέχουν στο μπλόκο της Μελούνας.

Οι αγρότες έκαναν πράξη την απόφασή τους, η οποία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, προβλέπει κλείσιμο της κεντρικής αρτηρίας στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου για λίγες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ