ΕΛΛΑΔΑ

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί

Με απόφαση του ο Άρειος Πάγος λέει όχι στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών, μία απόφαση που ήταν αναμενόμενη μετά τις εισηγήσεις των εισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστήριου. Αυτή η απόφαση ουσιαστικά σημαίνει πως οι Τούρκοι αξιωματικοί θα αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Τουρκία. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε τελικά να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί οι οποίοι είχαν φτάσει στην Ελλάδα λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα και οι οποίοι κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχέςγια αδικήματα που συνδέονται με το πραξικόπημα.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά σημαίνει πως οι Τούρκοι αξιωματικοί θα αφεθούν άμεσα ελεύθεροι εκτός φυσικά εάν υπάρχει κάποια δικονομική εκκρεμότητα για άλλο αδίκημα.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Τούρκοι στο συγκεκριμένο θέμα είναι το γεγονός πως όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία ενημερώνουν για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις των τριών τμημάτων του Αρείου Πάγου είναι οριστικές. Για τους έξι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς οι αποφάσεις των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες και για τους δύο Τούρκους ήταν κατά πλειοψηφία.

Λίγη μόλις ώρα αργότερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, κάτι που ωστόσο ήταν αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των Τούρκων αξιωματικών, κ. Μηλονόπουλο από την σημερινή συνεδρίαση του Αρείου Πάγου δεν διακυβευόταν μόνο η ζωή των Τούρκων αξιωματικών, αλλά και η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος.

Μάλιστα, παραδέχθηκε πως μετά τα εμπόδια που προέκυψαν στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν και τόσο σίγουρος για αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ