ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει η Άγκυρα: Παραδώστε τους 8 αξιωματικούς

Επιμένει η Άγκυρα: Παραδώστε τους 8 αξιωματικούς

Την ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών εξετάζει το ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, μεταδίδει η τουρκική κρατική τηλεόραση την ώρα που οι Αρχές της χώρας, όπως λέει το CNN Turk, υπέβαλαν νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Η κίνηση αυτή θεωρείτο αναμενόμενη μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το αίτημα υποβάλλεται βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Άγκυρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας η οποία κράτησε 6.5 ώρες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλτσίν προειδοποίησε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ Δημήτριο Παρασκεύοπουλο ότι στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι οχτώ τότε θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τι προβλέπει ο νόμος περί ασύλου

Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ