ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Η απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού είναι... περισσότερη Ευρώπη

Αβραμόπουλος: Η απάντηση στην πρόκληση του προσφυγικού είναι... περισσότερη Ευρώπη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εργασθούν μαζί, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή με πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και με κοινή ευθύνη». Αυτό τόνισε για το προσφυγικό από Ρώμη, όπου βρίσκεται για δεύτερη μέρα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε αναλυτικά για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και τον συνολικό μελλοντικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την παρέμβασή του ενώπιον των μελών των επιτροπών εξωτερικών, συνταγματικών υποθέσεων και ευρωπαϊκής πολιτικής της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας.

Σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε με το μεταναστευτικό, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε το περασμένο έτος «πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν άσυλο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν στην πρώτη γραμμή. Το 2016, 181.436 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της διαπλέοντας την Μεσόγειο. Παρά αυτούς τους χωρίς προηγούμενο αριθμούς, οι Ιταλοί στάθηκαν στο ύψος της πρόκλησης της κρίσης, και διαχειρίστηκαν την κατάσταση με συμπόνια προς όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγαλύτερης ανάγκης».

«Καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην διαχείριση της κρίσης αυτής», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».

Ο κ. Αβραμόπουλος προσέθεσε ότι «είναι βαθιά πεπεισμένος ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη», με στόχο να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, για να επιτραπεί στο σύστημα ασύλου να είναι αποτελεσματικό για όποιον το χρειάζεται, να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και να μπορέσουν να αυξηθεί η δυνατότητα επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.

Τόνισε πως την τελευταία διετία έχει επιτελεσθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο για τις επανεγκαταστάσεις, τη δημιουργία των hotspots, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους και στη συνεργασία με τρίτες χώρες, από τις οποίες διέρχονται μετανάστες. «Ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

Τα πλήθη μεταναστών και προσφύγων έχουν σταματήσει να περνούν να Βαλκάνια, με κατεύθυνση τη Βόρεια Ευρώπη. Παρά ταύτα, βέβαια, η μεταναστευτική κρίση δεν έχει γίνει παρελθόν, και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, ιδίως στην Κεντρική Μεσόγειο και σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική».

Προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών, για να αντιμετωπισθούν τα αίτια τις παράτυπης μετανάστευσης, και να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ