«Χαστούκι» στη Θάνου η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου
Πηγή: EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών τάχθηκε η Ολομέλεια των Αεροπαγιτών, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να παραταθεί το όριο υπό το ισχύον Σύνταγμα. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης

Συγκεκριμένα, με 40 ψήφους υπέρ και 25 κατά, η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της Βασιλικής Θάνου γνωμοδότησε ότι δεν μπορεί υπό το καθεστώς του ισχύοντος Συντάγματος να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και δεν υπάρχει ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας των δικαστικών.

Παράλληλα, οι 25 αρεοπαγίτες που μειοψήφησαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών, αλλά όχι στην παρούσα χρονική στιγμή, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου προς την Ολομέλεια.

Έπειτα από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε τελικά να απαντήσει η Ολομέλεια ήταν εάν «παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων»;

Οι αρεοπαγίτες τοποθετήθηκαν στο εν λόγω ερώτημα δίνοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως, ότι δεν υπάρχει καν ανάγκη αυξήσεως των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν, ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν για το τώρα, όπως είχε ζητήσει η κυρία Θάνου.


Διαβάστε επίσης

Χαρμπίν, μια πόλη φτιαγμένη από... πάγο στην Κίνα (pics&vid)

Άρειος Πάγος: Kάθειρξη 92 ετών και χρηματική ποινή 830.000 ευρώ σε 3 διακινητές - δουλέμπορους

Αίτημα να δικαστεί στην Ελλάδα το 19χρονο μοντέλο που κρατείται στο Χονγκ Κονγκ (pics&vid)

Ρωσική πρεσβεία Αθήνας: Θα διασφαλίσουμε τα νομικά δικαιώματα του Βίνικ