ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του «σημείου μηδέν» στο Κορδελιό

Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι του «σημείου μηδέν» στο Κορδελιό

“Έχω πάνω από μία εβδομάδα να κοιμηθώ το βράδυ. Kάθε 5 λεπτά βγαίνω στο μπαλκόνι και κοιτάζω το σκάμμα με τη βόμβα”.

Φανερά ανήσυχη η κα Κατερίνα Ασλανίδου, όση ώρα μας μιλάει, δεν μπορεί να πάρει το βλέμμα της από το προαύλιο του πρατηρίου καυσίμων, στην οδό Μοναστηρίου 90, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε η βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι άδικα βέβαια, αφού το μπαλκόνι του διαμερίσματός της βρίσκεται σχεδόν πάνω από το “σημείο μηδέν”.

kordelio1

“Το μυαλό μου είναι συνεχώς εκεί. Δεν μπορώ να ησυχάσω. Από την ημέρα που μας ειδοποίησαν για τη βόμβα έχω τρομοκρατηθεί. Τόσα κιλά εκρηκτικά κάτω από τα πόδια σου, είναι δυνατόν να παραμείνεις ήρεμος;” αναρωτιέται η ίδια.

Στη διπλανή πολυκατοικία η Ταμάρα Μαυρίδου προσπαθεί να συνειδητοποιήσει όλο αυτό που συμβαίνει την τελευταία εβδομάδα στη γειτονιά της. Από το σπίτι της βλέπει ξεκάθαρα -παρά την πάνινη τέντα που έχουν τοποθετήσει οι αστυνομικοί οι οποίοι φρουρούν νυχθημερόν το χώρο- την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο, βάθους πέντε μέτρων, όρυγμα όπου ανακαλύφθηκε η βόμβα και τρομάζει.

“Βγαίνω στο μπαλκόνι και πιάνεται η ψυχή μου. Την ημέρα που την εντόπισαν εγώ ήμουν στη δουλειά. Με πήραν τηλέφωνο τα παιδιά μου και όταν μου είπαν ότι βρήκαν βόμβα στο σπίτι μας, προσπαθούσα να καταλάβω τι εννοούσαν. Όταν ήρθα, επικρατούσε χάος, πανικός. Αστυνομικοί, στρατός, πυροσβεστική. Την πρώτη φορά που προσπάθησαν να την εξουδετερώσουν, λείπαμε όλη μέρα από το σπίτι. Φύγαμε μαζί με την οικογένεια της αδελφής μου που μένει και εκείνη δίπλα μας. Τώρα θα χρειασθεί να ξαναφύγουμε. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Κάποιες στιγμές, όμως, με πιάνει ο φόβος. Σκέφτομαι πόσο κόπο έκανα για να αγοράσω αυτό το σπίτι -που το χρωστάω ακόμη- και λέω αν μία στο εκατομμύριο πάει κάτι στραβά, τι θα συμβεί;” μας λέει με τρόμο.

kordelio2

Αναστάτωση στους κατοίκους

Η είδηση για τον εντοπισμό της αεροπορικής βόμβας με τα 226 κιλά εκρηκτικών -και μάλιστα σε βενζινάδικο- έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους του Κορδελιού και του Ευόσμου. Πολύ περισσότερο όταν πληροφορήθηκαν ότι, για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε, τις ώρες της εξουδετέρωσής της, να γίνει εκκένωση σε ακτίνα 1,9 χιλιομέτρου. Που σημαίνει, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα μετακινηθούν τουλάχιστον 72.000 κάτοικοι. Αυτοί, όμως, που πραγματικά έχουν πανικοβληθεί είναι οι ένοικοι των πολυκατοικιών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το βενζινάδικο. Ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες. Θέλουν να ξέρουν αν θα κινδυνεύσουν οι ίδιοι ή οι περιουσίες τους.

“Δεν έχει ξαναγίνει όλο αυτό το πράγμα. Είναι φοβερό και μόνο στη σκέψη. Για εμάς βέβαια που μένουμε εδώ δίπλα είναι ακόμη χειρότερα. Σκεφτείτε ότι έβλεπα το χάρτη με τη ζώνη εκκένωσης και δεν μπορούσα να βρω το δρόμο του σπιτιού μου γιατί ήταν ακριβώς πάνω στη “βούλα” με τη βόμβα” υπογραμμίζει η Ταμάρα. “Ωστόσο θα πρέπει να πω ένα μεγάλο “μπράβο” σ΄ αυτά τα παιδιά που, ενώ έσκαβαν για τη νέα δεξαμενή του πρατηρίου, ήταν τόσο προσεκτικά και κατάφεραν να εντοπίσουν τη βόμβα. Φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν είχαν αμελήσει έστω και στο ελάχιστο; Εγώ, πάντως, όταν τελειώσουν όλα, κάθε χρόνο την 12η Φεβρουαρίου θα τη γιορτάζω σαν... επίσημη γιορτή”.

Το ίδιο φοβισμένοι είναι και η Αθηνά Τοχμακίδου με τον Βλαδίμηρο Δολεσίδη που μένουν στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρατήριο με τη βόμβα.

kordelio3

“Έχουμε κατατρομάξει. Αγωνιούμε αν πράγματι όλα πάνε καλά. Την προηγούμενη φορά που μας είπαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, πήγα στο γιο μου στο Πρόχωμα και προσευχόμουν να τελειώσει γρήγορα αυτή η περιπέτεια. Τώρα θα πάω σε μία ανιψιά μου στην Καλαμαριά” τονίζει η κα Αθηνά. “Βέβαια από την άλλη σκέφτομαι καλά που τη βρήκανε και δεν είχαμε χειρότερα. Σκεφτείτε ότι ο Βλαδίμηρος δούλευε εδώ ως οικοδόμος όταν έριχναν τα θεμέλια αυτής της πολυκατοικίας και πετούσαν σίδερα στο διπλανό οικόπεδο. Φαντάζεστε τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιο πήγαινε πιο βαθιά;”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ