ΕΛΛΑΔΑ

Οι Τούρκοι «ψάχνουν» θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο (pics)

Οι Τούρκοι «ψάχνουν» θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο (pics)

Την πάγια στρατηγική των τελευταίων εβδομάδων, με προκλήσεις στο Αιγαίο, δημιουργία εντυπώσεων και προπαγάνδα συντηρεί η Τουρκία, έχοντας ως απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Λίγες ημέρες μετά το καυτό επεισόδιο με τις τουρκικές βολές κοντά στο Φαρμακονήσι, η Άγκυρα βάζει εκ νέου λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Τελευταίο έργο στο σήριαλ που σκηνοθετούν οι Τούρκοι είναι η έκδοση NAVTEX, με την οποία έστειλαν για άλλη μία φορά το ερευνητικό πλοίο, TCG CESME για έρευνες κοντά στις ακτές του Άθω και της Θάσου.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 244/17 η Τουρκία ανακοίνωσε στις 17 Φεβρουαρίου και «μέχρι νεωτέρας» ότι το Τσεσμέ θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στην περιοχή, η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Να θυμίσουμε ότι με την NAVTEX 181/17 η Τουρκία είχε αναγγείλει στις 9 Φεβρουάριου υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου νοτίως του Αη Στράτη με το ίδιο ερευνητικό σκάφος.

TOYRKIA 1 MESA

CnnTurk: πρωινή ένταση στα Ίμια

Νωρίτερα, δημοσίευμα του CnnTurk κάνει λόγο για νέα ένταση κοντά στα Ίμια αποκαλύπτοντας και φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το ελληνικό σκάφος "ΑZ 913", κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνο στα Ίμια και μετά παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα» και σημειώνει ότι το σκάφος του τουρκικού λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή, έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό. Μάλιστα το δημοσίευμα συνεχίζει, πως τρία ακόμα πλοία που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή.

toyrkia 2 mesa

(Πηγή φωτογραφίας CnnTurk)

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι στις 09.35 το ελληνικό σκάφος του λιμενικού έπαθε βλάβη βρισκόμενο μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Και συμπληρώνει το δημοσίευμα ότι οι Έλληνες λιμενικοί επιχείρησαν να μιλήσουν στους Τούρκους και οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα πάντα με το CnnTurk το ελληνικό σκάφος έμεινε 30 λεπτά στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι να επσικευαστεί και στην συνέχεια στις 10.15 ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η ένταση, γράφει το τουρκικό Cnn κράτησε συνολικά 75 λεπτά μέχρι να αποχωρήσει το ελληνικό σκάφος αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.

toyrkia mesa 3

(Πηγή φωτογραφίας CnnTurk)

Οι Τούρκοι... διαφημίζουν μονταρισμένα επεισόδια

Αναστάτωση υπήρξε και την Τρίτη καθώς η Ηurriyet, υποστήριξε ότι πλοιάριο τις τουρκικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαιναν 5 Τούρκοι αξιωματικοί βρέθηκε ανάμεσα στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων όπου έμεινε για δέκα λεπτά ακίνητο και έπειτα 5-6 αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο.

Επίσης αναφερόταν ότι όταν ένα πλοίο 170 μέτρων της τουρκικής εταιρείας “Powership Μαύρη Θάλασσα” με την ονομασία ‘Yasinbey’ πέρασε από την περιοχή των Ιμίων προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής ακτοφυλακής. Το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει όταν ξεκίνησε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κατευθύνεται προς το μέρος του.

"Διάψευση από την Ελλάδα".

Δεν διαπιστώθηκε κάποια προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες.

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει επίσης ότι, στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς, περιπολικό σκάφος του σώματος.

Παράλληλα, την συγκεκριμένη ενέργεια διαψεύδουν και πηγές από το ΓΕΕΘΑ.

Δεύτερο επεισόδιο

Το πρακτορείο Anadolu, ωστόσο, την Τρίτη, έκανε λόγο και για δεύτερο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, με δύο πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας να έρχονται «μύτη με μύτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού μπήκε ανάμεσα στα δύο πλοία, ενώ το Anadolu έκανε λόγο για «θερμό επεισόδιο» αρκετών λεπτών. Αμέσως μετά, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό και το ελληνικό προς την Ελλάδα.

Η Hurriyet έγραψε για το δεύτερο περιστατικό ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε τις βραχονησίδες και το τουρκικό πήγε ακριβώς μπροστά του, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Τα πλοία έμειναν για λίγη ώρα σε αυτό το σημείο, με το σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανάμεσά τους, το οποίο «έκανε μανούβρες, για να τα απομακρύνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ