ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Θυμός και ανησυχία από το Eurogroup αλλά παραμονή στο ευρώ

Έρευνα: Θυμός και ανησυχία από το Eurogroup αλλά παραμονή στο ευρώ
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Αντιφατικά συναισθήματα δημιουργούν στην κοινή γνώμη τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Σε έρευνα της KAΠΑ RESEARCH για το «Βήμα της Κυριακής», περισσότεροι από τους μισούς εκφράζουν θυμό και ανησυχία. Συγκεκριμένα, το 32,5% εξέφρασε ανησυχία, το 19% θυμό, το 20% αδιαφορία, το 11,5% ελπίδα και το 14% ανακούφιση, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα, το 61,5% τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, με το 27% να απαντά υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν γίνει αυτό.

Παράλληλα, το 40,5% εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκε στο Eurogroup, έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα και το 17% απάντησε «μάλλον αρνητικά, ενώ το 11% εκτίμησε ότι είχε θετικό αποτέλεσμα και το 12,5% μάλλον θετικό.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται πως δεν υπάρχει ανησυχία για το Grexit, καθώς το 70% το θεωρεί από λίγο έως και καθόλου πιθανό, έναντι του 28,5% που το εκτιμά ως πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Το 64,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής του ευρώ, ενώ το 27% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Ακόμη, το 73% απάντησε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία, με το 20% να έχει την αντίθετη άποψη. Το 59% χαρακτήρισε λάθος την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, ενώ το 64,5% έχει την ίδια άποψη για τη μείωση του αφορολόγητου και το 78% για τη μείωση των συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ