ΕΛΛΑΔΑ

Οι Θεσσαλονικείς... τρολάρουν: Ζητούν ιπτάμενα πλοία και υπερυψωμένες στάσεις

Οι Θεσσαλονικείς... τρολάρουν: Ζητούν ιπτάμενα πλοία και υπερυψωμένες στάσεις
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι Θεσσαλονικείς αποδεικνύουν ότι διαθέτουν φαντασία και τρολάρουν τους αρμόδιους περιμένοντας χρόνια να μπει στις ράγες το Μετρό που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους. Τι έκαναν;

Αποφάσισαν να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες για τις αστικές συγκοινωνίες, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Bus και Thess... να μοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόµα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ιπτάμενα πλοία, υπερυψωμένες στάσεις, μουσική και WiFi στα λεωφορεία.

Οι προτάσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης, λοιπόν, έχουν ως εξής:

- Η επίγεια συγκοινωνία να αντικατασταθεί από ιπτάμενα πλοία.

- Τα ιπτάμενα πλοία θα παραλαμβάνουν τους πολίτες από υπερυψωμένες στάσεις.

- Συγκοινωνία καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

- Σχεδιασμός δρομολογίων εξπρές για ταχεία μετάβαση μετακινούμενων στο κέντρο της πόλης από περιοχές εκτός πόλης.

- Τα λεωφορεία να διαθέτουν WiFi και να παίζουν τζάζ και κλασική μουσική.

- Καραβάκια στον Θερμαϊκό Κόλπο να μεταφέρουν τους πολίτες όλη μέρα.

- Τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του ΟΑΣΘ να ρυθμιστούν, ώστε να δίνουν ρέστα.

- Εφαρμογή κινητού να δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να ενημερώνει τον οδηγό του λεωφορείου, ώστε να τον περιμένει κάποια δευτερόλεπτα για να το προφτάσει.

Η εκστρατεία «Bus και Thess... να μοιραστείς την ιδέα σου για πιο καινοτόµα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη;» είναι ενταγμένη στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό έργο «Συλλογική Καινοτομία για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στις Ευρωπαϊκές Πόλεις (CIPTEC)» και έχει στόχο τη βελτίωση των μετακινήσεων στην πόλη, την αύξηση της ελκυστικότητας των ΜΜΜ και έμμεσα της μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της δημιουργίας ενός φιλικότερου αστικού περιβάλλοντος για όλους, «με ιδέες που προέρχονται από εμάς για εμάς!». Το έργο CIPTEC αποτελεί μια σύμπραξη 12 φορέων από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες.

«Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας που δημιουργήσαμε μέχρι και σήμερα, έχουν εγγραφεί σε αυτήν περισσότεροι από 540 χρήστες και έχουν κατατεθεί 131 ιδέες. Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της πλατφόρμας ανέρχεται στα 3.500 άτομα, με 924 από τους εγγεγραμμένους χρήστες να έχουν βαθμολογήσει κάποια ιδέα. Η συμμετοχή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, όπως διαπιστώθηκε και σε συνάντηση των εταίρων του προγράμματος στις Βρυξέλλες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του έργου CIPTEC, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστοτέλης Νανιόπουλος.

«Υπάρχουν πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες. Προτιμούμε αυτές με σχετικά χαμηλό κόστος και σχετικά εύκολη δυνατότητα εφαρμογής», πρόσθεσε ο καθηγητής, καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να καταθέτουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του Μαρτίου, που θα ολοκληρωθεί η εκστρατεία. Οι ιδέες θα αξιολογηθούν μία προς μία και οι καλύτερες θα επιβραβευτούν με δώρα (Tablet, κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ