ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση από το Δημόσιο ζητά Γεωργιανός που φυλακίστηκε αδίκως για δολοφονία αρχιμανδρίτη

Αποζημίωση από το Δημόσιο ζητά Γεωργιανός που φυλακίστηκε αδίκως για δολοφονία αρχιμανδρίτη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο ζητάει 25χρονος Γεωργιανός ο οποίος είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και προφυλακιστεί για την δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου στην Μεσσηνία το 2014, αλλά τελικά αποδείχθηκε αθώος.

Ο 25χρονος είχε συλληφθεί μαζί με έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό. Σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης και οι δύο ομολόγησαν το έγκλημα. Στην εξέλιξη της υπόθεσης όμως ο 25χρονος άλλαξε την αρχική του κατάθεση, στην οποία είχε δηλώσει ένοχος, και κατηγόρησε τους αστυνομικούς πως του απέσπασαν την ομολογία ότι η υπογραφή στην ομολογία δεν είναι δική του.

Ο 17χρονος συνέχισε να ομολογεί την συμμετοχή του στο έγκλημα και ήταν ο πρώτος που δικάστηκε. Καταδικάστηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού.

Καταδικάστηκε για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου.

Κατά την διάρκεια της δίκης του από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο 25χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και παρά την πρόταση του εισαγγελέα να κριθεί ένοχος, το δικαστήριο τον αθώωσε.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο και έλαβε την δικογραφία και το αιτιολογικό της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Αφού μελέτησε την υπόθεση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την ακύρωση της απόφασης και την παράπομπη του Γεωργιανού σε νέα δίκη.

Ύστερα από την αθώωση του ο Γεωργιανός κατέθεσε αγωγή κατά του Δημοσίου, όμως η παρέμβαση του Αρείου Πάγου πάγωσε τα σχέδια του. Τελικώς η αναίρεση που ζήτησε το ανώτατο δικαστήριο απορρίφθηκε από το Συμβούλιο του και η αθώωση του 25χρονου έγινε αμετάκλητη. Πλέον η αγωγή του είναι σε ισχύ και περιμένει τα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη στο Γέρακα

Φρικτός ο τρόπος δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη στο Γέρακα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ