Οι εικόνες με τους ακινητοποιημένους στα κρεβάτια τους ασθενείς που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα προκαλούν σοκ.

Διαβάστε επίσης

Παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης είχε συντάξει έκθεση για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας στην οποία τόνιζε ότι η καθήλωση των ασθενών με ιμάντες αποτελεί κακοποίηση και είναι απαράδεκτη.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ το προσωπικό των ψυχιατρικών νοσοκομείων αναγκάζεται να καθηλώνει τους ασθενείς εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και την απουσία ειδικά διαμορφωμένων χώρων για εκείνες τις βαριές περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε άλλους και τους εαυτούς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία το 60% με 80% των ασθενών που εισήχθησαν με εισαγγελική παραγγελία καθηλώνονται.

Ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ασθενών με Άνοια και Αλτσχάιμερ που έχουν την ίδια τύχη.

Σε τμήματα όπου νοσηλεύονται για χρόνια 30 με 40 ασθενείς -πολλοί εξ αυτών ηλικιωμένοι και αρκετοί μάλιστα κατάκοιτοι- υπάρχει μια νοσηλεύτρια ανά βάρδια.

Ίδια είναι η κατάσταση ακόμη και στα τμήματα όπου νοσηλεύονται βαριά περιστατικά: Μια νοσηλεύτρια για 30 - 40 ασθενείς και σπανιότατα δεύτερη.

Οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία αγγίζουν το 60%. Ας δούμε αναλυτικά την κατάσταση σε δύο μεγάλες δομές της Αθήνας:

1

2

3

Τα περιστατικά βίας όπως υποστηρίζει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, είναι συχνά.

Σχεδόν καθημερινά, όπως λένε, οι νοσηλευτές πέφτουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών ή και τραυματισμών από αιχμηρά αντικείμενα που έχουν μαζί τους οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη

Κολαστήριο Κορυδαλλού: «Βαφτίζουν» διορθώσεις τα αυτονόητα


Διαβάστε επίσης

Νεκρή βρέθηκε 75χρονη στον Υμηττό

Διαβεβαιώσεις Ξανθού στην ΠΟΕΔΗΝ για θέσεις εργασίας, επιδόματα και προσλήψεις

Εργαζόμενοι της ΔΕΗ πέταξαν λιγνίτη έξω από τη Βουλή

Σε εξέλιξη πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακά προβλήματα και κλειστοί δρόμοι