ΕΛΛΑΔΑ

Τα λόγια του Μ.Θεοδωράκη: «Έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος»

Τα λόγια του Μ.Θεοδωράκη: «Έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος»
Φωτογραφία Αρχείου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

«Έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την ζωή του στο νέο του βιβλίο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το «τελευταίο», όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αυτό έργο φέρει τον τίτλο «Μονόλογοι στο λυκαυγές» και αποτελεί την συνέχεια και ολοκλήρωση του προηγούμενου βιβλίου του «Διάλογοι στο λυκόφως. 90 συνεντεύξεις».

«Η ζωή του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη είναι γνωστή. Την άλλη, σας αποκαλύπτω σήμερα, μέσα σε αυτό το βιβλίο», αναφέρει στο κείμενό του ο κ. Θεοδωράκης και συνεχίζει:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο! Ομολογώ ότι λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί μου άρεσε να γράφω διάφορα κείμενα και ποιηματάκια πολύ πριν αρχίσω να γράφω μουσική. Γιατί και την μουσική την έγραφα, μόνο που αντί για λέξεις έγραφα μουσικούς φθόγγους. Μπορεί άραγε αυτός που χτυπά πλήκτρα να νιώθει την ίδια μέθη, τον ίδιο ίλιγγο με μας που κρατούσαμε πένα με μελάνι είτε μολύβι που κάθε τόσο το ξύναμε για να πάρουμε μιαν ανάσα, μια πνοή ικανοποίησης για το έργο μας, που εκείνη τη στιγμή το θεωρούσαμε μοναδικό!».

«Τα έζησα όλα στον υπερθετικό»

«...στη ζωή μου, τα έζησε όλα. Στον υπερθετικό. Τη χαρά και τον πόνο. Το κόκκινο και το μαύρο. Την αγάπη και το μίσος. Τον θρίαμβο και την απογοήτευση. Το φως και το σκοτάδι. Αυτή υπήρξε η ζωή μου. Η γνωστή. Γιατί την άλλη, που σας αποκαλύπτω σήμερα, την έζησα γαλήνιος, βέβαιος και ευλογημένος», αναφέρει σε άλλο σημείο.

«Έτσι το θέλησε η Μοίρα, αυτός ο αποχαιρετισμός να συμπέσει με την εικόνα της Αγίας Μητέρας μου της προσφυγοπούλας από τον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, την ίδια εικόνα που είδα σε κάποια άλλη. Με τον ίδιο σας αποχαιρετώ κι εγώ».

Στο βιβλίο του ο Μίκης Θεοδωράκης περιλαμβάνει κείμενα από το 1996 έως το 2016, όλα μέρος του αρχείου του. Η επιλογή έγινε από τον ίδιο, όπως και η σειρά με την οποία μπήκαν στο βιβλίο.

Στο Α΄μέρος του βιβλίου γίνεται μια προσπάθεια να μπει ο αναγνώστης στην ουσία της σκέψης του. Στο Β’ μέρος έχει συμπεριλάβει άρθρα, δηλώσεις, ομιλίες κ.α. με χρονολογική σειρά.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Το συγκινητικό βίντεο της κόρης του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ