ΕΛΛΑΔΑ

Ο αντιεισαγγελέας στέλνει στο εδώλιο 17 άτομα για τις μίζες των «ιπτάμενων ραντάρ»

Ο αντιεισαγγελέας στέλνει στο εδώλιο 17 άτομα για τις μίζες των «ιπτάμενων ραντάρ»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης προτείνει την παραπομπή συνολικά 17 ατόμων με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου. Οι κατηγορίες αφορούν την υπόθεση προμηθειών για τα «ιπτάμενα ραντάρ» της εταιρίας Έρικσον.

Ανάμεσα στους δεκαεπτά κατηγορουμένους είναι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Ιωάννης Σμπώκος, στελέχη της εταιρίας, αλλά και οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός.

Στην ίδια πρόταση ο αντιεισαγγελέας ζητά να απαλλαγούν εννέα άτομα.

Η κατηγορία αναφέρει πως η σουηδική εταιρία διακίνησε μεγάλα ποσά μέσω της εταιρείας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου. Ο κ. Μπαρδάκης στην πρότασή του αναφέρει πως ο επιχειρηματίας μοίρασε «μίζες» ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατ. Κορώνων Σουηδίας.

Αποδέκτες των ποσών ήταν ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των «ιπτάμενων ραντάρ».

Μέσω της πρότασής του ο αντιεισαγγελέας αναδεικνύει τον ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Χρήστου Τούμπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κ.Τούμπας, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία EBRAER, φέρεται να έστειλε σε λογαριασμούς του Αντώνη Κάντα 400.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών θα λάβει την τελική απόφαση για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει στις φυλακές Κορυδαλλού ο Άκης Τσοχατζόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ